Burgemeester Visser over toenemende besmettingen

Algemeen

Elke week spreekt RTV Katwijk met burgemeester Cornelis Visser over de coronapandemie, Deze week gaat het over de verkiezingen, en over het toenemende aantal besmettingen.

Hoe zijn de verkiezingen verlopen?
Het proces is heel goed verlopen. Het is altijd een uitdaging, zeker met corona. Poststemmen, de bureaus twee dagen eerder open; dat was spannend. Op het gemeentehuis heeft een aantal teams de hele dag lopen tellen.

Geen nieuws is goed nieuws?
In dit geval wel. Het betekent dat de mensen op de stembureaus, de tellers ‘s avonds, maar ook de mensen op het gemeentehuis van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat keihard gewerkt hebben. Dus geen nieuws, is goed nieuws.

Het aantal besmettingen loopt weer op.
Ja, helaas. De besmettingen in de hele regio loopt op. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de Engelse variant en dat de scholen weer open zijn. In tegenstellen tot wat we altijd dachten, kunnen kinderen corona toch overdragen. Het blijft opletten. Het is belangrijk dat scholen en ouders voorzorgsmaatregelen nemen en zich ook aan de quarantaineregels houden als er een uitbraak is.

Gebeurt dat nu beter?
Ja, en daar ben ik blij om. De discussies die we in het begin hebben gehad, hebben we op dit moment niet.

U was enkele weken geleden hoopvol dat we in mei dingen kunnen gaan doen, maar nu zien we toch een stijging in het aantal besmettingen.
Dat hangt samen met het aantal vaccinaties. We moeten een inhaalslag maken. Alle plannen gaan ervanuit dat er in het tweede kwartaal het Janssen-vaccin uitgebreid toegepast kan gaan worden. Dan wordt de grote klap gemaakt. Vanaf dat moment kunnen we dingen gaan doen.

Uit de krant