Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Nieuw fietspad zuidduinen bijna klaar

Het nieuwe fietspad door de zuidduinen van Katwijk is bijna klaar. Komende week wordt er de laatste hand aan gelegd. Naar verwachting gaat het fietspad een week later voor iedereen open.

‘Ondanks dat het werk vanwege de vorstperiode anderhalve week heeft stilgelegen, loopt het werk op schema’, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Het fietspad door de zuidduinen loopt vanaf de Cantineweg naar de Laan van Nieuw Zuid met ook een aansluiting op de Meeuwenlaan. Naast het fietspad wordt een wandelpad aangelegd, afgescheiden door een houten hek. Het is een populair gebied om de hond uit te laten.

De aannemer begon in oktober met de werkzaamheden; in januari werden de eerste betonplaten gelegd. Het nieuwe fietspad leidt de gebruikers volgens wethouder Rien Nagtegaal ‘veilig en snel van onze kust naar Leiden en andersom’. ‘Het fietspad vormt een prachtige route waar je straks fijn kunt fietsen en wandelen. Nog een goede reden om minder de auto te gebruiken.’ Langs het fietspad komt LED-verlichting dat met de fietser mee beweegt in het donker. Daarna dimt het licht weer, zodat er minder lichtvervuiling en energieverspilling is. De verlichting is zodanig aangepast, dat vleermuizen en vogels in het gebied er geen overlast van hebben. Het nieuwe fietspad krijgt de naam: Rijwielpad Vlaggeduin, vernoemd naar het hoogste punt (+ 37 m NAP) van Zuid-Holland, dat er vlakbij in de buurt ligt.