Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Winnend ontwerp rotonde Torenvlietslaan: Polderlandschap met knotwilgen

Vorige week konden de bewoners van Valkenburg hun stem uitbrengen op één van de vier ontwerpen voor de groene invulling van de nieuwe rotonde Torenvlietslaan/Voorschoterweg. De voorkeur van de omgeving liet geen twijfel: het ‘polderlandschap met knotwilgen’ bedacht door bewoonster Gerien Barnhoorn was de duidelijke favoriet. Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Meer dan 300 bewoners hebben hun stem uitgebracht. Mooi om te zien dat zo veel mensen zich hierbij betrokken voelen’.

De rotonde Torenvlietslaan/Voorschoterweg wordt de ontsluiting van Valkenburg op de toekomstige RijnlandRoute. De rotonde is in september vorig jaar in gebruik genomen. Voor de invulling van de middencirkel met groen heeft de omgeving ideeën aan kunnen dragen. Uiteindelijke waren er vier concrete voorstellen voor een mooie groene inrichting, die elk op een eigen manier een link hadden met kenmerken van Valkenburg. Het idee van Gerien Barnhoor is om 6 à 7 knotwilgen in een cirkel op het middeneiland te plaatsen. Het polderlandschap, zo kenmerkend voor deze omgeving, blijft hierdoor tussen de omringende wegen zichtbaar. “Wat ik mooi vind, is dat we op deze manier steeds een stukje polder terugzien op de rotonde, elke keer als je er overheen rijdt”, aldus Gerien. Onder de knotwilgen komen verschillende grassoorten.

‘Een mooie symboliek,’ aldus wethouder Nagtegaal, ‘aan de ene kant willen we met de aanleg van de RijnlandRoute een toekomstvaste oplossing bieden voor het verkeer van de komende jaren, maar tegelijkertijd houden we hierin ook het bestaande karakter van Valkenburg in het oog’.

De beplanting van de rotonde zal dit voorjaar nog plaatsvinden.