Afbeelding
Foto: RD

Ophef over schriftelijke vragen van raadslid Hart voor Katwijk voor partijgenoot

Algemeen

Op social media is ophef ontstaan over een setje schriftelijke vragen van Hart voor Katwijk-raadslid Leon Krijgsman. Regelmatig stellen raadsleden vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Dat kan over diverse onderwerpen gaan, maar nu is een akkefietje tussen de gemeente en collega raadslid van Hart voor Katwijk Anita van Ginkel het onderwerp. Belangenverstrengeling volgens een aantal kritische Twitteraars; volgens het raadslid een kwestie van uitzoeken of een ander raadslid oneerlijk is behandeld door de gemeente.

In 23 vragen wil Leon Krijgsman antwoord op vragen over vermeende oneerlijke behandeling rondom een vergunningsprocedure van de eigenaar van een bed and breakfast aan de Wassenaarseweg 77B. Die eigenaar is toevallig partijgenoot Anita van Ginkel. Zij zou inmiddels 4.000 euro legeskosten hebben moeten betalen en kreeg een uitgebreide procedure voor haar kiezen. Een andere burger, in een vergelijkbare situatie, hoeft maar 500 euro te betalen en een korte procedure. Van Ginkel vroeg een gesprek aan met de wethouder, en kreeg vervolgens de burgemeester aan de telefoon. Blijkbaar was dat niet voldoende om de kou uit de lucht te nemen. Daarop zijn door collega partijgenoot Leon Krijgsman schriftelijke vragen gesteld.

‘Het stellen van schriftelijke vragen is niet onderhevig aan een regelement,’ reageert de griffier van de gemeente Katwijk. ‘Raadsleden moeten het college kunnen controleren, welke vragen ze stellen is aan hen zelf.’ In de gedragscode om de integriteit van raadsleden te bewaken staat ook niets over het stellen van vragen. Wel staat dat raadsleden nevenfuncties moeten opgeven, dat is in dit geval ook gedaan.

Uit de krant