Vergadering over streekomroep gestaakt na interne strubbelingen bij RTV Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: RD

Vergadering over streekomroep gestaakt na interne strubbelingen bij RTV Katwijk

De vergadering over de vorming van een streekomroep RTV Katwijk en de Bollenstreek Omroep is donderdagavond gestaakt. Door onenigheid tussen een aantal vrijwilligers en het bestuur van RTV voelde de gemeenteraadscommissie zich er niet prettig bij om het onderwerp verder te bespreken. Een van de ongeruste vrijwilligers stelt dat hij is bedreigd met royement als hij in zou spreken tijdens de vergadering.

Door: Marc Wonnink.

In de commissie werd het voorstel om 75.000 euro besproken om te investeren in het pand van RTV Katwijk, zodat de Bollenstreek Omroep in kan trekken. Daarbij zouden extra huurinkomsten het bedrag weer gelijk trekken. Maar daar ging de discussie niet over.

Acht vrijwilligers van RTV Katwijk stellen in een brief dat in het voorliggende besluit aangestuurd wordt op een fusie en vrezen dat de lokale identiteit van de Katwijkse omroep in het geding komt. Het bestuur en de kwartiermaker stellen dat dit niet zo is en hebben dat ook geprobeerd uit te leggen. Ook wethouder Jacco Knape heeft gesproken met de vrijwilligers en geprobeerd zorgen weg te nemen. De vrijwilligers blijven echter bang zijn dat ‘hun omroep’ verdwijnt. Samenwerking: oké, fusie: nee. 

‘Er is onrust’, spraken vrijwilligers Jan de Bruijn en Jaap Schaap tijdens de vergadering. ‘RTV Katwijk is een lokale zelfstandige omroep. We zijn dagelijks bezig met de cultuur van Katwijk. Met een fusie gaat die kleuring ten gronde. We zijn niet tegen samenwerking, maar dat moet wel op basis van vertrouwen.’

Een fusie is ook iets wat het bestuur van RTV Katwijk en kwartiermaker Arjo van Trigt niet willen. Toch stonden de twee clubs lijnrecht tegenover elkaar tijdens de commissievergadering. ‘Er is een kleine groep briefschrijvers die zand tussen de raderen strooit. Vanuit het bestuur is er begrip, maar zonder veranderingen geen ontwikkelingen. We proberen iedereen erbij te betrekken, maar we zijn er niet in geslaagd het vertrouwen van iedereen te winnen’, aldus kwartiermaker Van Trigt. Voorzitter ad-interim Bart van der Pol vult aan: ‘De bedoeling is geweest de hele discussie intern te houden, zoals ook staat beschreven in de regelementen.’

De hele situatie leidde tot irritatie bij de raadsleden. ‘Zijn we hier nu publiekelijk de interne aangelegenheden van RTV Katwijk aan het bespreken? Dat is wel vervelend. Wat is hier nou het probleem?’ sprak SGP-raadslid Dirk Remmelzwaal.

Matthijs van Tuijl van de PvdA sprak over ‘stijgende verbazing’ tijdens de vergadering. Na een ordepunt van Nelly Smits van Fractie Smits over het dan maar doen stoppen van de vergadering, volgde instemmend geknik.

Wethouder Jacco Knape dringt bij de vrijwilligers, het bestuur en de kwartiermaker aan op snel overleg en een verslag. Alle neuzen dezelfde kant op. ‘Hierbij de oproep om dat op een goede manier te regelen.’ Op de agenda volgende week stond een oordeelsvormende sessie over het onderwerp. Onduidelijk of die nu door kan gaan. De gemeenteraad gaat nog in beraad over hoe nu verder.