Eerste betonplaat gelegd voor duurzaam fietspad Westerbaan
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Eerste betonplaat gelegd voor duurzaam fietspad Westerbaan

Maandag is begonnen met het leggen van de betonplaten voor het nieuwe fietspad dat langs de duinrand wordt aangelegd. Wethouder Rien Nagtegaal legde samen met aannemer AW Vessies Infra de eerste plaat bij de aansluiting bij de Cantineweg en de Westerbaan. Het fietspad zal naar verwachting in maart klaar zijn.

Vanaf oktober is de aannemer al bezig geweest met de werkzaamheden om het fietspad goed en veilig aan te kunnen sluiten bij de Laan van Nieuw Zuid en bij de Westerbaan. “Het is nu echt bijna zover dat iedereen via dit nieuwe fietspad veilig en snel van onze kust naar Leiden kan fietsen en andersom. Daarnaast wordt het fietspad ook goed ingepast in de omgeving, waardoor het een prachtige route wordt waar je straks fijn kunt fietsen en wandelen. Nog een goede reden om minder de auto te gebruiken!”.

Rekening houden met de natuur
In het ontwerp voor het fietspad, dat is uitgewerkt door ingenieursbureau Iv-Infra, is rekening gehouden met de omgeving. Zo is er gekozen voor het gebruik van duurzame materialen, zoals de betonplaten en het houten hek dat de wandelaars en de loslopende honden scheidt van het fietsverkeer. De betonplaten zijn niet alleen duurzaam geproduceerd, ze gaan ook veel langer mee dan asfalt en hebben bijna geen onderhoud nodig. Ook wordt met het plaatsen van LED-verlichting voorzien van Tvilight aansturing rekening gehouden met de natuur en met omwonenden. Deze verlichting beweegt in het donker met de fietser mee door geleidelijk genoeg op te lichten voor goed zicht en vervolgens weer te dimmen. Hierdoor is er minder lichtvervuiling en energieverspilling. Ook is de verlichting aangepast, zodat vleermuizen en vogels in het gebied geen overlast hebben van het licht.