Woningbouw Casa Cara definitief goedgekeurd
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: RD

Woningbouw Casa Cara definitief goedgekeurd

De verbouwing van de voormalige discotheek Casa Cara aan de Tramstraat in Katwijk aan Zee is eind vorig jaar goedgekeurd door de Raad van State. De vergunning voor de verbouwing van het pand voor zes appartementen en een nieuwe horecazaak bleef bij de Raad overeind na bezwaren van een buurtbewoonster.

Door A. van der Wel, rechtbankverslaggever

Overigens worden de appartementen al bewoond. Projectontwikkelaar Het Hoekje nam daarmee een flink risico door al te gaan verbouwen en laten bewonen voordat de vergunning definitief was goedgekeurd. De vergunning had nog kunnen stranden bij de Raad.

De buurtbewoonster klaagde niet over de komst van de appartementen en de horeca, maar wel over de parkeerbehoefte die daardoor ontstaat. In de Tramstraat en omgeving is nu al een tekort aan parkeerplaatsen, stelt ze en dat wordt er niet beter op.

Projectontwikkelaar nam flink risico
Volgens de gemeente zullen de bewoners en de toekomstige klanten van de horecazaak een plek moeten zoeken op een behoorlijke afstand in parkeergarages in de Tramstraat en de Boulevard. De bezwaarmaakster heeft daar geen enkel vertrouwen in, omdat dit dure plekken zijn. Daardoor verwacht ze toch een run op parkeerplekken in haar omgeving. Maar de Raad van State vindt het aanvaardbaar dat de gemeente voor deze oplossing heeft gekozen.

Parkeerbeleid
Het bouwplan leidt tot een toename van de parkeerbehoefte van zeven parkeerplaatsen. Die parkeerplaatsen zijn niet op eigen terrein te realiseren en daarmee is het bouwplan in strijd is met het gemeentelijke parkeerbeleid, aldus de Raad van State. Voor de Raad was het de vraag of de gemeente in dit geval van zijn eigen parkeerbeleid mocht afwijken, omdat er in de omgeving voldoende parkeerruimte zou zijn.

De Raad oordeelt dat dit mag, want de drie parkeergarages in de Tramstraat en de Boulevard kunnen de behoefte aan zeven parkeerplaatsen makkelijk opvangen. Dat blijkt uit een aanvullend onderzoek naar de parkeerbehoefte in het gebied. Volgens de Raad speelt het feit dat nieuwe bewoners ook parkeervergunningen krijgen voor parkeren in de straten in plaats van te moeten uitwijken naar de parkeergarages, geen rol. De vergunning voor de verbouwing van het pand van Casa Cara gaat volgens de Raad niet over de verdeling van parkeervergunningen.