KNRM neemt afscheid van bemanningsleden Arie van Dijk en Peter van der Plas
Logo allesoverkatwijk.nl
Arie van Dijk, bemanningslid én fotograaf. | Foto: KNRM Katwijk
Arie van Dijk, bemanningslid én fotograaf. | Foto: KNRM Katwijk (Foto: KNRM Katwijk)

KNRM neemt afscheid van bemanningsleden Arie van Dijk en Peter van der Plas

Twee vrijwilligers van station Katwijk van de KNRM stopten met de jaarwisseling als bemanningslid. Samen stonden ze voor ruim 30 jaar beschikbaarheid om, veelal onder slechte weersomstandigheden, zee te kiezen en assistentie te verlenen. Eén van hen, Arie van Dijk, combineerde het reddingswerk met de professionele hobby als fotograaf die hem landelijke bekendheid bezorgde. Hierdoor legde hij in de loop der jaren uniek beeldmateriaal vast en maakte door een klik inzichtelijk wat dit vrijwilligerswerk in essentie inhoudt: er zijn op het moment dat iemand vecht voor zijn leven.

Door Aad van Duijn

Nadat hij zijn gehele jeugd in Katwijk op vakantie was geweest, besloot Arie van Dijk op latere leeftijd hier definitief te gaan wonen. Inmiddels werkt Arie op de meldkamer van de Ambulancezorg Hollands Midden, waar hij in deze regio onder andere de inzet van ambulances aanstuurt, nadat hij zelf jarenlang werkzaam was als chauffeur op een ziekenauto.

‘Het was min of meer toeval dat ik betrokken raakte bij het station Katwijk. Ik maakte wat vaker foto’s bij het lanceren van de reddingboot en raakte in gesprek met de toenmalige schipper Hugo van Duijvenbode. Station Katwijk zocht nog een pr-coördinator en omdat ik behalve het maken van foto’s ook weleens schreef voor lokale weekbladen, maakte me dat geschikt, vonden de schipper en de plaatselijke commissie. Zeker toen ik vanaf 2003 ook actief werd op een ambulance.’

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.