Logo allesoverkatwijk.nl
<p pstyle="fotobijschrift"><br></p><p pstyle="fotobijschrift">Gerard Mostert (links) en Sonny Spek in de studio van RTV met hun persoonlijke Kappie. | Foto: Marc Wonnink</p>


Gerard Mostert (links) en Sonny Spek in de studio van RTV met hun persoonlijke Kappie. | Foto: Marc Wonnink

(Foto: Marc Wonnink)

Gerard Mostert en Sonny Spek ‘Politici van het jaar 2020’

Gerard Mostert (ChristenUnie) en Sonny Spek (DURF) zijn de winnaars geworden van de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’. Het door corona onoverzichtelijke jaar 2020 maakte het de inwoners van Katwijk zeer lastig, maar toch stemden ze in groten getale op wie zich ‘Politicus van het jaar 2020’ mag noemen. Ook de vakjury, samengesteld uit alle Katwijkse media, liet zich niet onbetuigd.

Uit de onderbouwing van beide groeperingen bleek al snel veel waardering voor de politici en de manier waarop politiek in Katwijk wordt bedreven. Hoewel bepaalde onderwerpen onder druk staan, ziet de bevolking ook hoe hard er op vele fronten wordt gewerkt. Er werden in de voorronden al diverse namen genoemd, dus werd het nog even spannend wie het zou worden.

De publieksjury bestond uit alle inwoners van Katwijk. Zij konden meedoen via een speciale verwijzing in de Katwijksche Post en de website Alles over Katwijk. De vakjury bestond uit alle journalisten/redacteuren van de lokale media. Hielke Biemond (Leidsch Dagblad), Sandra Kornet (De Katwijksche Post) Edwin de Mol (Weekendkrant) en Marc Wonnink (RTV Katwijk).

Winnaars
De winnaars werden bekend gemaakt in de gezamenlijke live uitzending tijdens de digitale Nieuwjaarsreceptie van RTV Katwijk en Alles over Katwijk. De vakjury toonde zich eensgezind.

Wethouder Gerard Mostert (Christen Unie) onderscheidt zich door zijn inzet op het gebied van stedelijke ontwikkeling en wonen. Met name het enorme project Locatie Valkenburg- Valkenhorst – met de daarbij geplande woningbouw en de diverse dynamische projecten. Daarnaast verliest hij andere projecten niet uit het oog. De jury noemt Gerard Mostert de uitblinker van het jaar 2020. ‘Hij heeft een enorm lastige portefeuille, maar slaat zich daar opgewekt doorheen en kan de boodschap luid en duidelijk overbrengen aan raadsleden en media. Soms wat kort door de bocht, maar zeer zeker ook duidelijk en met humor.’

Raadslid Sonny Spek (Durf) kreeg de meeste stemmen van de uitgeschreven verkiezing. ‘Sonny Spek staat voor zijn zaken. Weet zijn verhaal goed over te brengen en de Katwijkse politiek op te schudden. Hij laat zich in de gemeenteraad gelden met een eigen geluid en weet ook landelijke aandacht te genereren. Het is razendknap om als jonge, relatief onbekende politicus 3.430 voorkeursstemmen te halen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Combineert de sociale media-politiek van losse kreten met het ouderwetse handwerk van dossiers vreten en bijeenkomsten aflopen, een vrij zeldzame combinatie. Soms gaan dingen niet altijd goed, maar dan pakt hij wel de consequenties. Diverse talkshows zijn hem niet onbekend.’

Illustratie
Beide politici kregen een op hun beider afgestemde ‘Kappie-illustratie’, speciaal bedacht en getekend door de Katwijkse illustrator Bert van der Meij en uiteraard een boeket bloemen.

Veel waardering van de vakjury ging ook uit naar de raadsleden Nelly Smits, Matthijs van Tuijl, Gijsbert Schrijvers, Ralf Boland en wethouder Adger van Helden.