Sjoerd en Willeke Zwaan genieten van hun kersthuis.
Sjoerd en Willeke Zwaan genieten van hun kersthuis. Foto: rokki fotografie

Genieten van de Kerstdagen

Algemeen

‘De nieuwe bank is het mooiste plekje in huis. Vanaf deze plek kan ik alle kerstversiering goed zien en ontzettend genieten van de kerstsfeer in huis’.

Dit zegt Willeke Zwaan. Samen met haar man Sjoerd wonen ze met veel plezier in een van de appartementen in de Wagenaarstraat. ‘De Kersttijd is voor ons een bijzondere periode. In het bijzonder denken we aan de geboorte van de Here Jezus. Kerst vieren we het liefst met ons hele gezin. Maar door de coronamaatregelen wordt Kerst 2020 anders dan anders. Het is nu eenmaal zo’, vertelt Willeke.

Willeke reageerde op de oproep van fotograaf Marline Schoneveld van Rokki Fotografie. Zij deed op Facebook een oproep voor een nieuwe fotoserie ‘huiskamers in op en top kerstsfeer’. Nu, daar voldoet de woning van het echtpaar Zwaan volledig aan. De voordeur is versierd met een mooie guirlande, die ’s avonds is verlicht. Eenmaal binnen staat er in de hal een mooie kerstboom. Aan de verschillende deuren hangt allerlei kerstdecoratie. Als je de woonkamer binnenstapt weet je eigenlijk niet waar je als eerst naar moet kijken. Op het dressoir pronkt een mooi advent kerststuk. Een prachtig versierde kerstboom en op verschillende plekken zitten en liggen kerstberen. Onder de glazensalon tafel zijn ook twee winterse taferelen gecreëerd. Maar het meest in het oog springend is toch wel het kerstdorp in winterse sfeer, compleet met een rijdende trein en een skistation. Willeke loopt naar de zijkant, drukt op een (onzichtbaar) knopje en zet de trein en de skilift in beweging. ‘Je zal het niet zeggen, maar tussen de vele huisjes en miniatuur mensen, staan er wel 200 stuks kleine dennenboompjes. De bergen heeft Sjoerd zelf gemaakt. Ach, eigenlijk heeft Sjoerd alles zelf gemaakt. Hij is ontzettend handig en dat komt altijd goed van pas’, vertelt Willeke.

Normaal begint het echtpaar Zwaan in oktober met het versieren van huis in kerstsfeer. ‘Dit coronajaar zijn we maandag 21 september begonnen. Ik begin eerst met ramen zemen en de twee kerststerren op te hangen. Want als het kerstdorp eenmaal staat kan ik daar niet meer bij’, vertelt Willeke. De kerstverzameling heeft ze door de jaren bijeen vergaard. Maar het is allemaal begonnen met een klein simpel kersttreintje, die nu nog steeds op de kast pronkt. ‘Ik spaarde zegeltjes bij slager Bekooij en heb toen de zegelboekjes ingeruild voor een treintje, op batterijen. Dat is nu denk zo’n 30 jaar geleden. Het was de tijd dat tuincentra ook steeds meer kerstspullen gingen verkopen’, vertelt Willeke.

De kerstversiering blijft tot en met 1 januari in tact. Willeke: ‘Twee januari beginnen we met opruimen en schoonmaken en is het huis weer pico bello. Dan krijg ik al snel de lente kriebels en kan het voorjaar niet vroeg genoeg beginnen.’

Uit de krant

Uit de krant