De redactie kreeg een brief van de verdwenen paarden, die langs de Tjalmaweg stonden. | Foto: Gemeente Katwijk
De redactie kreeg een brief van de verdwenen paarden, die langs de Tjalmaweg stonden. | Foto: Gemeente Katwijk

‘We zijn niet gestolen, we zijn gevlucht’

Algemeen

Bij de redactie kwam vorige week een wel heel erg opmerkelijke brief binnen. Deze begint zo: “Beste inwoners van Katwijk, wij maken het goed, staan niet in de buurt maar in een goed opgestrooide stal, komen weer terug als Boskalis weggaat, als we een geschikte plek hebben gevonden, in een weide met vers en gezond gras.

Wij staan volgens wethouder Knape voor gemoedelijkheid in Valkenburg en betekenen veel voor de gemeente, laat dat maar eens zien wethouders van Katwijk.

Boskalis, doe wel zuinig met onze sokkel want deze hebben we weer nodig als we terug keren, we zullen dan eerst kijken of de plek veilig en gezond is.”

De afzenders bleken de ijzeren merrie en haar veulen, die in november opeens van hun plek aan de Tjalmaweg waren verdwenen.

“Wij zijn in de nacht van donderdag 19 op 20 november vertrokken van onze vertrouwde plek. Althans, onze vertrouwde plek was het al niet meer. We voelen ons verdreven door alle gebeurtenissen rondom Katwijk en waar provincie en B&W van Katwijk parten in spelen. Alles wat er gebeurt rondom de verbreding van de Ing. Tjalmaweg, nieuwbouwplannen PLV (project locatie Valkenburg) en de Mient Kooltuin.”

In hun lijvige epistel worden nog zaken doorgenomen als het storten van Beaumix door Boskalis. Ernstige vraagtekens worden gezet bij de gevolgde procedure en de rapportage hierover.

Evenveel vraagtekens over het verdwijnen van de duikerbruggen, waarvan voor de nieuwe de tekeningen ontbraken.

Mient/Kooltuin
De merrie gaat opvallend veel dieper in op de herinrichting van de Mient/Kooltuin. Nog meer vraagtekens over de gevolgde procedure van inspraak. Zij neemt het op voor de agrariërs die in het gebied hun bedrijf hebben.

“De gemeente wil er 25 jaar over doen om de gehele Mient/Kooltuin te transformeren. 25 jaar omdat de gemeente hier nu geen geld voor over heeft. Dus mogen alle grondeigenaren en bewoners wachten tot ze hun eigen gronden hebben opgegeten en dan als laatste hap het verkopen aan de gemeente.

Ze besluit: “Gemeente Katwijk, wij weten ook wel dat er een (betaalbare) woning nood is. We zijn ook met vol vertrouwen dat de gemeente dit gaat realiseren op een zeer gewenste manier op PLV maar doe dit wel op een waardige manier zonder gelieg en bedrieg en behandel iedereen zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Meer in De Katwijksche Post van aanstaande donderdag.

Uit de krant

Uit de krant