Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

DURF wil openbaarheid van DSV-document

Algemeen

De gemeente was in 2018 al op de hoogte van financiële problemen bij zorgorganisatie DSV|verzorgd-leven. Dat blijkt uit een mail die dankzij het WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) van DURF is vrijgegeven. En die situatie baarde zorgen. In die mail wordt gesteld dat de destijds betrokken wethouders geïnformeerd moeten worden. Volgens Sonny Spek van DURF staat dat haaks op wat het huidige college van burgemeester en wethouders vorig jaar beweerde, namelijk dat de gemeente verrast werd door de financiële nood bij DSV. Spek wil vanavond in de gemeenteraadsvergadering van het college een duidelijke motivering horen, waarom een ander voorstel niet openbaar is gemaakt.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het afgelopen jaar stond DSV behoorlijk in de schijnwerpers. Eind vorig jaar werd bekend dat de zorgorganisatie liquiditeitsproblemen had, waardoor de gemeente moest bijspringen. Katwijk staat sinds 2013 voor 55 miljoen euro garant voor de vele (nieuw)bouwprocenten van DSV.

Het college van burgemeester en wethouders werd in mei vorig jaar over die zorgelijke situatie ingelicht, waarna er verschillende besloten bijeenkomsten waren met de gemeenteraad.

In een openbare raadsvergadering van juli dit jaar dienden verschillende partijen, waaronder DURF, een motie in voor een raadsonderzoek naar het DSV-debacle. Maar die motie werd verworpen met dertien stemmen voor en veertien stemmen tegen.

Mailtjes
DURF deed vervolgens een WOB-verzoek om ‘geheime’ stukken over DSV openbaar te krijgen. Dat leverde onder meer twee mails op waarin twee ambtenaren hun zorgen uitspreken over de financiële situatie bij de zorgorganisatie.

‘De bevindingen van Finance Ideas en het gebrek aan opvolging/acties op de aanbevelingen aan DSV baren ons zorgen. (…) Daarnaast lijkt het mij zeer gewenst om de beide betrokken portefeuillehouders (Gerard en Krijn) te informeren hierover’, staat in een van die mails.

Het rapport waarnaar in die mails wordt verwezen is ‘Notitie beoordeling businesscase DSV’ van 8 februari 2018. Met Gerard en Krijn worden de toenmalige wethouder Gerard Moster sr. (zorg) en Krijn van der Spijk (financiën) bedoeld.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant

Uit de krant