Afbeelding

GGD gaat in Hollands Midden 11.000 zorgmedewerkers vaccineren

Algemeen

De GGD Hollands Midden gaat naar verwachting 11.000 zorgmedewerkers vaccineren. Dat meldt de gezondheidsdienst in de weekupdate. De allereerste groep die in aanmerking komt voor een coronavaccin zijn de zorgmedewerkers die in nauw contact staan met kwetsbaren. De bedoeling is dat zij in januari worden gevaccineerd. Waar de vaccinatielocaties precies komen is nog niet bekend.

Vaccinatieprogramma corona
In januari start het Rijksvaccinatieprogramma corona. Als er vaccins tegen het coronavirus zijn goedgekeurd, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom worden in de eerste fase zorgmedewerkers gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Andere groepen komen daarna aan de beurt. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid staat bovenaan. Wel gaan de ontwikkeling en beoordeling sneller dan gebruikelijk. Wereldwijd wordt er een enorme inspanning geleverd, wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt. Ook voeren de vaccinontwikkelaars binnen een project verschillende onderzoeken tegelijkertijd uit in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt samen met nationale medicijnautoriteiten zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de verschillende coronavaccins. Zij zijn op basis van tussentijdse onderzoeksresultaten al gestart met de beoordeling en zetten extra mensen in. Hierdoor is de beoordeling sneller klaar.

Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van het vaccin.

Uit de krant

Uit de krant