Afbeelding

Nederland op slot; premier Rutte kondigt lockdown aan

Algemeen

Nederland gaat vanaf middernacht in een verregaande lockdown. Dat heeft minister-president Mark Rutte maandagavond bekend gemaakt in een toespraak vanuit het torentje. Geen gebruikelijke persconferentie vanuit het ministerie, maar vanuit het torentje. Dat om de zwaarte van de maatregelen kracht bij te zetten.

Nadat de maatregelen vanmorgen al uitlekte, ontstond een run op winkelgebieden.

68 procent van de Nederlanders is voor strengere kabinetsmaatregelen tegen het coronavirus. De helft (49 procent) wil een ‘totale lockdown’, tegenover een derde (34 procent) die daartegen is. 44 procent zou de instelling van een avondklok steunen, zoals onder meer België die kent. Dat schrijft de NOS.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, het bureau dat maandelijks in opdracht van de NOS de steun voor het coronabeleid peilt. De peiling werd afgelopen weekend afgenomen, dus voor het nieuws van vandaag dat het kabinet verregaande maatregelen gaat afkondigen.

Vanaf middernacht gaan deze maatregelen in:
- Niet-essentiële winkels gaan dicht. Denk aan warenhuizen, tuincentra, kledingwinkels. Essentiële winkels als supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, banken en apotheken blijven gewoon open. Weekmarkten, opticiëns, thuiszorgwinkels, etc; mogen ook open.
- Ook contactberoepen moeten pas op de plaats maken. Daaronder vallen bijvoorbeeld sekswerkers, kappers, tatoeëerders en schoonheidsspecialisten. (Para)medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen blijven wel aan het werk.
- Zogenoemde doorstroomlocaties, zoals musea, dierentuinen, theaters en pretparken sluiten de deuren.
- Sportscholen, zwembaden en sauna’s gaan dicht.
- Het maximale aantal bezoekers thuis (binnen en buiten) gaat van drie naar twee per dag. Voor de Kerstdagen wordt een uitzondering gemaakt, dan mag er tijdelijk eentje extra komen (drie dus in totaal).

Vanaf woensdag verandert er nog meer, vooral voor ouders en kinderen:
- Zowel basisscholen als middelbare scholen gaan dicht, en ze moeten weer zoveel mogelijk op online onderwijs overstappen. Alleen voor basisschoolouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden (In maart waren dit die beroepen, het is niet bekend of nu nog dezelfde lijst geldt).
- Ook de kinderopvang moet dicht, met dezelfde uitzondering voor ouders met vitale beroepen.
- Mbo, het hbo en universiteiten moeten ook online verder.

Uitzonderingen zijn er voor examenscholieren en praktijkonderwijs. Die kunnen wel naar school.

Dan zijn er dingen die nog wel kunnen:
- Hotels blijven open, maar ze mogen geen eten en drinken meer serveren aan hun gasten, ook niet op de kamer met roomservice
- Kerken, moskeeën en andere gebedshuizen blijven gewoon open.
- Afhaalloketten van coffeeshops en horeca mogen openblijven, zoals het nu ook is
- De maximale groepsgrootte bij uitvaarten blijft 100
- De Eredivisie en andere topsportcompetities gaan door, wel zonder publiek zoals nu ook het geval.
- Schiphol blijft open voor passagiers. Het reisadvies is en blijft daarbij wel om zoveel mogelijk thuis te blijven deze winter en om geen reizen naar het buitenland te boeken tot half januari (als het niet strikt noodzakelijk is).
- Buurthuizen mogen openblijven voor kwetsbare mensen.
- Bibliotheken kunnen openblijven voor het brengen en halen van boeken.
- Je kan ‘s avonds nog naar buiten, want er komt geen avondklok.
- Sporten kan nog, maar alleen buiten. Nu geldt dat groepjes van maximaal vier samen mogen sporten, het is niet bekend of dat strenger wordt

Het bovenstaande maatregelenpakket geldt tot en met dinsdag 19 januari. Een week daarvoor besluit het kabinet over het vervolg.

Uit de krant