Henk van Elten en wethouder Carien van Starkenburg onthullen de 100ste AED. | Foto: Piet van Kampen
Henk van Elten en wethouder Carien van Starkenburg onthullen de 100ste AED. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Honderdste AED in gemeente Katwijk

Algemeen

Stichting Katwijk HartVeilig vierde afgelopen zaterdag een mijlpaal. Die dag werd de 100ste AED onthuld. In de Castor in Rijnsoever Noord was wethouder Corien van Starkenburg ter plekke om samen met voorzitter Henk van Elten de korte plechtigheid te verrichten.

Door Piet van Kampen

Voorzitter Van Elten blikte terug op 2019, waarin de gemeente Katwijk door inspanningen van Stichting Katwijk HartVeilig, maar ook burgers, instellingen, ondernemers en verschillende verenigingen door plaatsing van 74 openbare AED’s zogenoemd hartveilig is geworden.

Van Elten zei ook dat deze Automatische Externe Defibrillator (AED)de allernieuwste versie is die in het land wordt geplaatst; een primeurtje dus. Ook kon hij in zijn openingswoordje tot de aanwezige buurtbewoners melden dat in de afgelopen jaren de defibrillator zijn waarde had bewezen.

‘Uit cijfers die wij van de ambulancediensten door samenwerking hebben verkregen dat in onze gemeente tot vandaag 29 keer is uitgerukt voor een reanimatie, waarbij 21 keer de hulp is ingeroepen van burgerhulpverleners die als eerste de reanimatie hebben opgestart. Hun zorg in de eerste 6 minuten is cruciaal’. De AED in Castor is een buurtinitiatief en gerealiseerd door bijdragen van bewoners en de stichting.

Uit de krant

Uit de krant