‘Mensen boven stenen’ is motto voor bezuiniging wegenonderhoud
Logo allesoverkatwijk.nl
<p>Wethouder Nagtegaal in 2018 over het wegenonderhoud in Katwijk. | Foto: archief/SKvD</p>

Wethouder Nagtegaal in 2018 over het wegenonderhoud in Katwijk. | Foto: archief/SKvD

(Foto: SKvD)

‘Mensen boven stenen’ is motto voor bezuiniging wegenonderhoud

‘Mensen boven stenen’, stelt Matthijs van Tuijl (PvdA). ‘Maar mensen lopen en rijden ook over stenen’, reageert wethouder Rien Nagtegaal. Die twee opmerkingen geven aan, dat overeenstemming bereiken over de bezuinigingsvoorstellen niet zo makkelijk is. PvdA en D66 zien mogelijkheden om meer te bezuinigen op wegonderhoud, zodat sociale taken behouden kunnen blijven.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad nam vorige week donderdag een voorschot op de Algemene Beschouwingen, die voor donderdag 10 december op de agenda staan. In die vergadering wordt besloten of de onroerendezaakbelasting verhoogd gaat worden en met hoeveel, en waar de gemeente op gaat bezuinigen.

In 2025 moet de gemeente structureel 5,2 miljoen euro bezuinigd hebben. Volgens PvdA gaat dat ten koste van het sociaal domein en het onderwijsbeleid. ‘Meer dan 8 ton. Dat kunnen wij niet steunen’, geeft Matthijs van Tuijl aan. ‘Het moet en het kan een stuk socialer, want dit zorgt voor kaalslag. Terwijl er maar een hele kleine bezuiniging op wegen is. Mensen boven stenen.’

Samen met D66 dient PvdA een amendement in, waarin onder meer staat dat er vanaf 2023 440.000 euro structureel bezuinigd kan worden door het wegenonderhoud te versoberen. ‘Wij willen niet verder bezuinigen op kennis, cultuur en onderwijs. Het is klaar. Bezuinig op dingen en niet op mensen’, voegt Ralf Boland van D66 er aan toe.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.