Logo allesoverkatwijk.nl
<p>De Groen van Prinstererschool (links) aan het Marktplein in Katwijk aan Zee. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde&nbsp;</p>

De Groen van Prinstererschool (links) aan het Marktplein in Katwijk aan Zee. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde 

(Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

‘Onderzoek nieuwbouw bibliotheek/K&O samen met Groen van Prinstererschool’

De fracties van KiesKatwijk en D66 komen volgende week donderdag in de gemeenteraadvergadering met het amendement om onderzoek te doen naar nieuwbouw voor het cultuurbedrijf (bibliotheek en K&O) in combinatie met die van basisschool Groen van Prinstererschool naast het Marktplein in Katwijk aan Zee.

Ralf Boland (D66) en Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) doen dat voorstel tijdens de oordeelsvormende raadsbijeenkomst, waar het gaat over het beoogde nieuwe Cultuurbedrijf door samenvoeging van eerst Bibliotheek Katwijk en Volksuniversiteit K&O, waarbij mogelijk later ook Muziekschool Katwijk zich aansluit.

Het college van burgemeester en wethouders doet het voorstel om dat nieuwe Cultuurbedrijf te vestigen in Dorpshuis De Burgt in Rijnsburg met bibliotheekfilialen in het Dorpshuis Valkenburg en op het Emmaplein in Katwijk aan Zee. Gebruik van de Burgt als hoofdvestiging levert vanuit medewerkers en ondernemers in dat Dorpshuis en Dorpskantoor veel weerstand (zie elders deze krant). Ook de wijkraden Katwijk aan de Rijn en Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) hebben daar vraagtekens bij.

Met hun voorstel opteren beide raadfracties voor nieuwbouw op de locatie aan de Piet Heinlaan in plaats van gebruik van de Burgt. Ook bibliotheekdirecteur Jan Klerk en K&O-voorzitter Leen de Best prefereren nieuwbouw, maar schikten zich in de keus van het college om de Burgt aan te wijzen als hoofdvestiging.

Haasnoot en Boland verwachten dat die gecombineerde nieuwbouw veel voordelen kan opleveren: financieel, cultureel en maatschappelijk. ‘Een kwestie van creatief denkwerk en het combineren van verschillende huisvestingsvraagstukken’, zegt Boland over het voorstel. Hij wijst daarbij op de ‘enorm grote opgave voor de onderwijshuisvesting in de komende jaren’.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.