Logo allesoverkatwijk.nl
Luchtfoto Valkenburgse Meer. | Foto: Gemeente Katwijk
Luchtfoto Valkenburgse Meer. | Foto: Gemeente Katwijk (Foto: Gemeente Katwijk)

Bewoners praten mee over Valkenburgse Meer; ‘Recreatie, rust en ruimte, en bushalte’

Bewoners en bedrijven konden de afgelopen weken op uitnodiging meepraten over de toekomst van het Valkenburgse Meer, de Tjalmastrook, de Woerd en de Zijlhoek. De gemeente organiseerde (deels online) drie participatiebijeenkomsten in de aanloop naar een nieuwe gebiedsvisie en heeft daar dit verslag van gemaakt.

De Rijnlandroute, de beoogde busbaan en de naderende woningbouw op het voormalig vliegkamp hebben straks grote invloed op het gebruik van de ruimte in Valkenburg. De gemeente wil daarom naast deze drie grote projecten ook de omringende gebieden meenemen in één integrale gebiedsontwikkeling, zodat uiteindelijk een mooi en logisch geheel ontstaat. Voor het gebied rond het Valkenburgse Meer is dringend een gebiedsvisie nodig die duidelijk maakt wat de toekomst van het gebied wordt en welke verandering daarvoor nodig is.

De bewoners en bedrijven rond het meer weten wel wat ze willen met het gebied. Er liggen veel kansen om hier een mooier recreatiegebied te maken, met nog meer voorzieningen, groen en behoud van ruimte. En een bushalte is hard nodig want het meer is niet goed bereikbaar.

De siertelers en hoveniersbedrijven in De Woerd en De Zijlhoek hebben een toekomst nodig en willen vooral duidelijkheid, zodat ze investeringsplannen kunnen maken. Een deel van hen wil weg uit het gebied, anderen willen juist blijven zitten. Niets doen is geen optie, want het gebied verloedert. Ook de ondernemers en bewoners in de Tjalmastrook wachten op concrete plannen van de gemeente.

Voor het einde van dit jaar krijgt de gemeenteraad de nota van uitgangspunten aangeboden. De afgelopen gesprekken vormen input voor deze nota. Hierin zal staan wat de sterke en zwakke punten van het gebied zijn, welke kansen en belemmeringen er zijn en welke doelen en ambities de gemeente heeft voor het gebied. Als deze nota van uitgangspunten is goedgekeurd door de gemeenteraad, gaat de gemeente aan de slag met de gebiedsvisie. Die zal voor de zomer van 2021 klaar zijn. Hierin staat met teksten en kaarten aangegeven waar ruimte is voor groen, bebouwing of water.

Een afgeronde gebiedsvisie is straks de basis voor nieuwe bestemmingsplannen. Dat het gebied mooier kan worden en beter kan worden benut, daarover zijn bewoners, ondernemers en gemeente het eens. Er liggen volop kansen rond het Valkenburgse Meer, de Tjalmastrook en de Woerd en de Zijlhoek.