Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Oom krijgt celstraf voor misbruik van drie neefjes

Een 32-jarige Katwijker heeft een celstraf van drie jaar gekregen (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) met een proeftijd van drie jaar. De Katwijker krijgt die straf vanwege het ‘meermalen seksueel misbruiken van zijn 3 minderjarige neefjes’, staat in de uitspraak van de Rechtbank Den Haag van 30 oktober. 

Het misbruik vond plaats in de periode 31 mei 2016 tot en met 26 juni bij de oom thuis waar ook zijn ouders (de opa en oma van de neefjes) woonden. ‘De verdachte heeft verklaard dat zijn neefjes vaak spelletjes bij hem thuis kwamen spelen op de PlayStation en dat zij regelmatig op vrijdagen bleven slapen’, staat in de uitspraak. De grootouders gingen op vrijdagen van 19.15 tot 21.30 uur naar hun koor. In hun afwezigheid ging de oom douchen met een neefje en gaf daar ‘seksuele voorlichting’ die uitmondde in onder meer orale seks over en weer.

Op het moment dat de ‘ontuchtige handelingen’ begonnen, waren de slachtoffers 13, 13 en 7 jaar. Het misbruik kwam aan het licht toen een jeugdbeschermer van het Leger des Heils en een pleegzorgbegeleider zich op 2 december 2019 meldden bij de politie.

Uit psychologisch onderzoek van de verdachte blijkt, dat er bij de oom sprake is ‘van gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens in de vorm van zwakbegaafdheid’. Daarnaast zouden ook ‘de strenge kaders binnen het geloof van de verdacht’ een rol spelen.

De rechtbank acht de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en legt de Katwijker een gevangenisstraf op van drie jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Er zijn ook extra voorwaarden gesteld. Zo moet de oom behandeld worden voor zijn pedofiele stoornis, is er een contactverbod met de slachtoffers en een verbod op het zoeken van contact met minderjarigen.

De Katwijker moet daarnaast de neefjes ieder 5.000 euro schadevergoeding betalen. Hij heeft spijt van zijn daden en staat open voor hulp.