Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Marc Wonnink

VIDEO - Onrust over vervuilde grond langs N206 neemt toe

Er is ontrust ontstaan over de werkwijze van aannemer Boskalis aan de tijdelijke N206. Ondernemers langs de weg en een aantal raadsleden stellen dat er vervuilde grond wordt gebruikt. Inmiddels lijkt er genoeg steun voor een spoeddebat, zo schrijft RTV Katwijk.

De verbreding van de N206 is onderdeel van de RijnlandRoute. Een provinciaal project. Toch kan de gemeente volgens raadslid Gijsbert Schrijvers (Hart voor Katwijk) best wat doen. ‘Handhaven! Als iemand chemisch afval stort, moet je daar als gemeente op reageren. Je moet zorgen dat het stopt.’

Maar hoe zie je nu of deze grond vervuild is? ‘Het is afval uit de vuilverbranding: Glas, ijzer, plastic. De koeien moeten ook uit het grondwater drinken.’ Van Rijn van Van Rijn Houthandel aan de Kooltuinweg is niet blij met de ‘troep’.

De oproep naar het college is kraakhelder. ‘Wij willen een onafhankelijk toezichthouder. Er worden hier bruggen weggehaald, toegangswege verhoogd. Zo zijn er zoveel dingen, waarvan we zeggen, ”dit kan niet”’.

John van Paridon van Paardensportcentrum Stal van Paridon aan de Kooltuinweg maakt zich zorgen over het water wat de paarden drinken. Ze moeten wel met concrete uitslagen komen over deze grond. In Nederland hebben we het ene schandaal na het andere.

Reactie gemeente en provincie
‘De afgelopen periode heeft zich een aantal vervelende situaties voorgedaan rond het werk van Boskalis bij de Tjalmaweg. De gemeente, de provincie Zuid-Holland en Boskalis zijn hier uiteraard niet gelukkig mee, en zullen alles in het werk stellen om het verloop van het werk te verbeteren door beter met elkaar en de omgeving af te stemmen. Wij vinden het belangrijk dat er planmatig in plaats van ad hoc wordt gewerkt, en dat de omgeving goed en tijdig wordt geïnformeerd en betrokken. We zijn inmiddels zeer intensief met elkaar in overleg om dit in goede banen te leiden. Wij wachten de uitkomsten van het debat van donderdag af, en zullen deze meenemen als input voor verdere verbeteringen om het werk uiteindelijk tot een goed resultaat te brengen en de omgeving hierin op een juiste manier mee te nemen.’

Over de verlegging en verbreding van de N206 is het laatste woord nog niet gezegd.