Mondkapjes en goed ventileren zijn belangrijk.
Mondkapjes en goed ventileren zijn belangrijk. Foto:PR

De impact van corona op onze ventilatie behoefte

Algemeen

Dat ventilatie belangrijk is voor gezonde lucht in huis wisten we al voor de coronacrisis. Maar wist je ook dat het coronavirus ons nog meer heeft laten realiseren hoe belangrijk ventilatie nou echt is? In het Bewonerspanel van ventilatiesystemen specialist Feenstra zijn er een aantal vragen gesteld die betrekking hebben op de impact van corona op onze ventilatie behoefte. Denk hierbij aan vragen zoals: ‘Ventileer je meer sinds de corona uitbraak?’, ‘Heb je meer behoefte aan ventilatie?’ en ‘Denk je dat je minder kans hebt om het virus te krijgen als de woning beter geventileerd is?’

Zijn we méér of minder gaan ventileren?

De belangrijkste redenen om te ventileren in huis zijn volgens de deelnemers:

  1. De gezondheid
  2. Een fris en schoon gevoel in huis
  3. Vochtvermindering om schimmel te voorkomen


Van alle deelnemers aan het Feenstra Bewonerspanel is 17% méér gaan ventileren tijdens de coronacrisis. De redenen hiervoor zijn tweeledig. Aan de ene kant is het motief om het besmettingsrisico te verkleinen. Aan de andere kant is er een grotere behoefte aan een fris gevoel in huis. Het feit dat mensen meer thuiswerken speelt hierbij ook een rol.

Heeft het nut om te ventileren tegen corona?

Een groot deel van de deelnemers van het Bewonerspanel denkt van wel. Ruim de helft (60%) denkt dat goede ventilatie ervoor zorgt dat het virus niet makkelijk in omloop wordt gebracht binnen een woning. Daarnaast is 84% van mening dat goede ventilatie nóg belangrijker is in de corona-periode dan hiervoor. Niet gek natuurlijk. De afgelopen tijd zijn we allemaal meer thuis geweest en hierdoor hebben we dan ook een grotere behoefte aan frisse lucht in huis gehad. De meest gangbare manier om te ventileren is simpelweg door een aantal ramen en deuren te openen. Maar circa 1/3e van de deelnemers maakt hiernaast ook nog gebruik van mechanische ventilatie of een wtw installatie/balansventilatie.

En hoe zit het met de reiniging van onze ventilatiesystemen?

Het is niet bij iedereen bekend dat ventilatiesystemen om de zoveel tijd gereinigd moeten worden en onderhoud nodig hebben. Ruim een kwart van de deelnemers heeft dan ook zijn ventilatiesysteem nog nooit laten reinigen en was zich niet bewust van de noodzaak. De bewustwording over ventilatiehygiëne is sinds de verspreiding van het virus wel aanzienlijk gegroeid. Hierdoor is een groot deel van de deelnemers van plan is om het ventilatiesysteem nu wel schoon te laten maken. Ventilatiespecialist Feenstra adviseert om mechanische ventilatiesystemen eens in de 4-6 jaar te laten reinigen en om de filters van wtw installaties elke 6 maanden te vernieuwen.

Advies van het RIVM voor het ventileren van woningen

  • 24 uur per dag ventileren door open ramen en roosters, of door een mechanisch ventilatiesysteem
  • Extra luchten en ventileren wanneer er meerdere mensen in de woning zijn geweest, maar ook na het koken, douchen, verven en lijmen.
  • Zet een aantal keren per dag deuren en ramen tegen elkaar open om 10 tot 15 minuten te luchten
  • Blijf ook in de winter en tijdens de koudere dagen goed ventileren

    mechanische ventilatie

Uit de krant