Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Katoentuin: Nieuwe naam voor plein bij Parlevliet

Het plein bij de gebouwen van DSV|verzorgd leven, Parledam en Parlevliet aan de Prins Hendrikkade in Katwijk, heeft nu ook een echte Katwijkse naam: Katoentuin. Hier werd namelijk vroeger de katoen gedroogd die werd gebruikt voor het nettenboeten. Dat was handwerk, dat door hele generaties Katwijkse vrouwen werd gedaan. Het was vooral vrouwenwerk omdat de mannen als visser op zee waren. Veel Katwijkers hebben nog familieleden die dit werk ook hebben gedaan of die de verhalen daarover van vroeger goed kennen.

Omdat DSV|Parlevliet het oudste nog bestaande visserijpand van Katwijk is vond de Stichting Visserijdagen het gepast om ook die oude, aan het pand verbonden, traditie van nettenboeten in ere te houden.

In de toegang naar het plein, bij de poort onder het gebouw Parledam is nog een apart fotobord met uitleg geplaatst. Op de foto zijn ook de dames van de Katoentuin te zien, zoals zij destijds op deze plek aan het werk waren, gekleed in hun traditionele witte gesteven schorten.

De naamgever, Jan van Beelen, bestuurslid van het Katwijks Museum, onthulde samen met mevrouw Diew Verdoes de beide borden. Mevrouw Verdoes, bewoonster van Parledam was zelf jarenlang nettenboetster.