Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Reguliere zorg nog verder afgeschaald, 60 procent gaat niet door

Algemeen

De reguliere zorg in de veiligheidsregio’s Hollands Midden en Haaglanden wordt verder afgeschaald. Het aantal Covid-patiënten dat wordt verpleegd of op de ic ligt neemt nog steeds toe. Daarom heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West besloten om de reguliere zorg in de regio nog verder af te schalen. Zestig procent van de planbare, reguliere zorg kan straks niet meer geleverd kan worden.

Met name behandelingen gericht op kanker gaan wel door. In de meeste ziekenhuizen in de regio zijn de poliklinieken ook open. Per ziekenhuis kan het echter verschillen welke zorg nog geleverd kan worden. Patiënten worden persoonlijk geïnformeerd als hun behandeling wordt uitgesteld.

Overplaatsing waar mogelijk voorkomen
Door deze verdere afschaling kan de acute zorg door blijven gaan. Bovendien komt er meer capaciteit beschikbaar voor opvang van coronapatiënten in de eigen regio. ‘We proberen daarmee de uitplaatsing naar andere regio’s of mogelijk zelfs Duitsland waar mogelijk te voorkomen.’

Eerder werd al afgeschaald met 40 procent reguliere zorg dat niet meer door kon gaan. Vooral ingrepen als knie- en oogoperaties gaan niet door.

Uit de krant