Logo allesoverkatwijk.nl
Aan André Kuipers de eer om Luca te onthullen, misschien de auto van de toekomst. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Aan André Kuipers de eer om Luca te onthullen, misschien de auto van de toekomst. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde )

Knalgeel, sportief en duurzaam Een auto gemaakt uit plastic, vlas en huishoudelijk afval

Knalgeel, sportief en duurzaam. Zo ziet Luca er uit. Luca was vorige week landelijk in het nieuws. Want Luca is bijzonder. Luca is een auto die vrijwel volledig uit afval bestaat.

Knalgeel, sportief en duurzaam. Zo ziet Luca er uit. Luca was vorige week landelijk in het nieuws. Want Luca is bijzonder. Luca is een auto die vrijwel volledig uit afval bestaat.

Ontworpen door studenten van de TU/ecomotive van de TU Eindhoven. En vorige week donderdag door astronaut André Kuipers op de Katwijkse Milieustraat op industrieterrein ’t Heen. ‘Met deze auto willen wij laten zien dat afval een waardevol materiaal is, ook in complexe toepassingen als een auto’, vertelt teamlid Matthijs van Wijk. Het team hoopt zo mensen bewust te maken van hun consumptiegedrag en zodoende bij te dragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie.

We produceren met z’n allen 2,1 miljard ton afval per jaar – dat is 7380 keer een tot het dak gevuld Philips-stadion. Om te demonstreren dat je dit afval op een nuttige manier kunt hergebruiken, presenteert het studententeam van de TU Eindhoven een auto die vrijwel volledig uit afval bestaat. Het resultaat is een sportief uitziende, elektrische auto genaamd Luca met als basis een onderstel van vlas en gerecycled plastic, waarvan een groot deel zelfs is opgevist uit de oceaan. Ook PET-flessen, het harde plastic ABS en huishoudelijk afval zijn gebruikt.

Luca is een compacte auto met twee elektrische motoren in de achterwielen. Hiermee kan een topsnelheid van 90 kilometer per uur en een actieradius van 220 kilometer gehaald worden. Omgerekend is het verbruik ongeveer 180 kilometer per liter benzine.

Of Luca ook daadwerkelijk op de weg gezien gaat worden, is nog afwachten.