Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pixabay

Wethouder Van Helden over begroting voor 2021: ‘Het één doen, betekent het ander laten’

Er is een gemeentelijke begroting voor 2021. Beleidsarm, maar wel 182 pagina’s dik. En daar is eigenlijk alles mee gezegd, want wat er volgend jaar allemaal uitgevoerd kan worden, is nog niet duidelijk. De gemeenteraad moet in december harde keuzes maken vanwege de bezuinigingen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Geen toelichting met alle collegeleden, geen uitgebreide filmpjes, waarin die collegeleden vertellen wat er volgend jaar allemaal gaat gebeuren. Geen Algemene Beschouwingen op de eerste donderdag in november, waarin de partijen hun visie geven op het komende jaar. Wel het vaststellen van die beleidsarme begroting op 5 november.

Wethouder Adger van Helden legt vorige week vrijdag in een persbijeenkomst uit, waarom de gemeentelijke begroting voor 2021 beleidsarm is. ‘Het is een financieel uitgeklede begroting, die aantoont dat we keuzes moeten maken. Die zijn nodig om de gemeente financieel gezond te houden.’

Dat betekent bezuinigen, oplopend tot 5,2 miljoen euro in 2025. Vooral nodig, omdat de gemeente structureel te weinig geld krijgt van de overheid. Van Helden: ‘Te weinig geld voor de jeugdzorg, te weinig voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. We lobbyen actief bij het Rijk, Kamerleden en minister Hoekstra, want het moet eigenlijk opgelost worden door het Rijk.’

Tegenover ‘te weinig geld’ staat een flink aantal opgaven, zoals bereikbaarheid, energietransitie en een ambtelijke organisatie in ontwikkeling.

Meer in De Katwijksche Post van afgelopen week.