Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Binnensluis beperkt weer open

De Binnensluis gaat vanaf komende vrijdag (16 oktober) beperkt weer open voor tweerichtingsverkeer. Uit evaluatie van de verkeerssituatie over afgelopen maand blijkt dat er ruimte is om de verkeersmaatregelen vanwege de afsluiting van de Koningin Julianabrug, licht af te schalen. Dit gaat de gemeente doen door de slagboom op de Binnensluis dagelijks tussen 19.00 en 04.00 uur en op zondag de hele dag open te zetten.

Wethouder Rien Nagtegaal: ‘We kunnen concluderen dat de omleidingsroutes goed functioneren. Na de hectische eerste twee dagen is de verkeerssituatie gestabiliseerd. Met het omleidingsplan hebben we grote opstoppingen weten te voorkomen. En het goede nieuws is dat we zelfs wat ruimte hebben om de hinder enigszins te gaan beperken’.

‘Hoewel het uiteraard op momenten druk is in het verkeer, zijn er geen grote verkeersopstoppingen meer in de spits. Het woon-werkverkeer lijkt redelijk soepel te verlopen - weliswaar met wat extra omrijtijd - en de nood- en hulpdiensten zijn tevreden over de doorgang in noodsituaties’.

Afschalen binnen normen
Dat het verkeer over het algemeen goed z’n weg vindt, laat zien dat de verkeersmaatregelen werken. Nagtegaal: ‘Het feit dat de verkeerssituatie vrij soepel is, laat zien dat het pakket aan maatregelen werkt, maar ook dat we deze maatregelen nodig hebben. Nu afstappen van het eenrichtingsverkeer – iets wat mij vanuit verschillende kanten is gevraagd – is dan ook geen optie. Er is wel enige ruimte om af te schalen, maar wel binnen de normen en doelstellingen waar we mee te maken hebben’.

Uit de evaluatie blijkt dat er vooral in de rustige periodes van het etmaal (avond- en nacht) en op zondag ruimte is voor een geringe toename van het aantal auto’s op de Binnensluis. Het in twee richtingen openstellen van de Binnensluis op andere tijden en op zaterdag is vooralsnog geen optie. Uit verkeerscijfers blijkt dat de auto-spits op zaterdagmiddag in Katwijk zwaarder is dan de woon/werkspits op een reguliere werkdag, waardoor het verkeer in het centrum zou vastlopen en onveilige situaties zouden ontstaan.

Monitoren
De verkeersmaatregelen als gevolg van het werk aan de Kon. Julianabrug zijn nog tot half maart 2021 nodig. Tijdens het werk aan de brug zal de verkeerssituatie continu worden gemonitord. Wanneer op termijn blijkt dat er meer mogelijkheden ontstaan om de verkeersmaatregelen te versoepelen, zal de gemeente zeker proberen de hinder verder te beperken.