Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Nieuwe maatregelen in strijd tegen coronavirus

Het kabinet neemt nieuwe strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen zijn een stuk strenger dan die van de afgelopen maanden. Dat heeft te maken met de snelle toename van het aantal coronabesmettingen.

Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt door het kabinet. Het wordt: thuiswerken moet, tenzij het niet anders kan. Als werkgevers dat niet goed handhaven, kan een bedrijf voor twee weken gesloten worden.

Voor ‘doorstroomlocaties’, zoals musea en pretparken, gaan de burgemeesters bepalen hoeveel mensen er binnen mogen. In de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen in winkels. Dat is geen verplichting, maar winkeliers mogen wel iemand weigeren als die geen mondkapje wil dragen. In de horeca geldt: de laatste klanten moeten om 21.00 binnen zijn. Om 22.00 uur sluiten de zaken.

De komende drie weken is alle sport zonder publiek, en de sportkantines gaan dicht. Bij de contactberoepen, zoals kapper moeten klanten geregistreerd worden. Het advies is verder om de reisbewegingen de komende drie weken zo veel mogelijk te beperken. “We zeggen in algemene zin: beperk je reisbewegingen”, aldus Rutte.

Ook is aangekondigd dat de regels over de omvang van groepen worden aangescherpt. Zo mag je thuis niet meer dan drie gasten ontvangen, buiten het eigen gezin. Gezelschappen buitenshuis, bijvoorbeeld in cafés, mogen niet groter zijn dan vier personen. Verder mogen in de buitenlucht maximaal 40 mensen bij elkaar zijn. Binnen is het maximum 30 mensen.