Logo allesoverkatwijk.nl
Onthulling van de naam door de minister, gedeputeerde en wethouders.
Onthulling van de naam door de minister, gedeputeerde en wethouders. (Foto: Vincent Basler)

Tunnel in RijnlandRoute heet Corbulotunnel

De nieuwe tunnel in de N434, de nieuwe oost-westverbinding tussen de A44 en de A4 bij Leiden als onderdeel van de nieuwe RijnlandRoute, heeft de naam Corbulotunnel gekregen. In het gezelschap van enkele ‘Romeinen’ onthulden minister Cora van Nieuwenhuizen, gedeputeerde Floor Vermeulen en de wethouders Erika Spil (Voorschoten) en Ashley North (Leiden) de naam. 


De naam voor de tunnel is afkomstig van een bekende Romeinse generaal Corbulo, die 47 na Christus opdracht gaf voor het maken van een kanaal tussen de Rijn en de Maas. De RijnlandRoute en de Romeinen hebben veel gemeen. Zo gaat de tunnel in de N434 onder het Rijn-Schiekanaal  door uit de Romeinse tijd. En langs de N206 ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg, ook onderdeel van de RijnlandRoute, zijn bijna 500 eikenhouten funderingspalen opgegraven van de Romeinse grensweg die langs de Oude Rijn liep.


’Het is fascinerend te bedenken dat de Romeinen 2000 jaar geleden al het belang van goede wegen inzagen en hierin investeerden. Nu doen wij dat opnieuw, zodat de regio rondom Leiden en Katwijk goed bereikbaar blijft’, zegt gedeputeerde Floor Vermeulen van Provincie Zuid-Holland. ‘Als provincie willen we bewoners de keuze bieden op welke manier ze dat doen; met de fiets, het openbaar vervoer, maar ook met de auto. De RijnlandRoute is goed voor de economie in de regio. We passen de RijnlandRoute hier ook zo mooi in, zodat ’t gebied een prettige omgeving blijft om in te verblijven. En daarmee maken we Zuid-Holland elke dag beter, geïnspireerd ook door de Romeinen.’


Afbouwen

De komende periode wordt de Corbulotunnel verder afgebouwd, ingericht en voorbereid voor ingebruikname. Het is de bedoeling dat de eerste auto’s vanaf 2023 door de nieuwe Corbulotunnel kunnen rijden.