Afbeelding

Waarom ingenieurs 3D printen aanraden artikel

Algemeen

Soms hoor je woorden voorbij komen waarbij je denkt dat het alleen in robotica bestaat. 3D printen is zo’n onderwerp waarbij de meesten van ons denken dat het toekomstmuziek is. Toch is 3D printen dichterbij dan je denkt. Grote kans zelfs dat je producten in huis hebt, in je auto of in machines die met deze techniek gemaakt zijn.

Een aantal jaren geleden, zo rond 1990 toen de 3D printer nog maar net op de markt was, was deze inderdaad alleen weggelegd voor grote industrieën die deze manier van produceren gebruikte voor prototyping. Rond 2009 kwam daar echter al verandering in. 2009 was het jaar waarin het patent op FDM verliep. Hierdoor kwamen er al snel goedkopere 3D-printers op de markt kwamen waardoor ook het produceren met een 3D-printer goedkoper werd. Meer bedrijven ontdekten daardoor het 3D-printen. Doordat de prijs van de printers nog maar een fractie waren van de oorspronkelijke prijs, wogen de voordelen ineens veel zwaarder en ging de groei snel. Inmiddels is 3D printen 3d printen in Utrecht voor iedereen toegankelijk. Tijd dus om de ins- en outs onder de loep te nemen. 

Hoe werkt het

Iedereen weet wat een printer is en wat we daar mee kunnen. Het printen van brieven, fashion producten, offertes of schoolwerkstukken is ons niet onbekend. Maar 3D printen klinkt nog een beetje als science fiction. Een 3D-printer print geen inkt op papier maar maakt laagje voor laagje een product. Een hele andere techniek dus. Het ontwerp wordt aangeleverd aan de printer via een digitaal bestand een digitaal 3D-model. Deze blauwdruk van het object dat je wil maken, wordt door de software van de printer ‘gesliced’ tot dunne 2-dimensionale laagjes. De 3D-printer zet deze vervolgens om in een G-code die door de printer worden uitgevoerd waardoor de printer je ontwerp laagje voor laagje print tot een 3D model.

Materiaalkeuze en prijsbepaling

Voor het printen kun je uit diverse materialen kiezen. Denk daarbij aan diverse soorten kunststof maar ook metalen. Zelfs composieten, de vezelversterkte kunststoffen waar bijvoorbeeld surfplanken maar ook onderdelen van boten, auto’s en nog veel meer van gemaakt is. Zelfs het printen van gouden sieraden of plastic bekertjes behoort gewoon tot de mogelijkheden. Het zal je dus niet verbazen dat ook voor onderdelen van machines deze techniek een graag gebruikte methode is. 

Naast materiaal is de prijs vaak een van de belangrijkste redenen om bij een product of bij een prototype te kiezen voor 3D-printing. In tegenstelling tot bij de traditionele productieprocessen is bij 3D printing een aparte matrijs niet nodig. Hierdoor bestaan de kosten van het product dus alleen uit de hoeveelheid van het gekozen materiaal, de productietijd en de eventuele nabewerking. 

Zijn dit de enige voordelen? Nee er zijn er nog legio. Denk aan een snellere en betere besluitvorming bij nieuwe producten. Doordat je een aantal concepten kunt maken, kun je in een zeer vroeg ontwerpstadium bepalen welk het definitieve ontwerp wordt. Ook is het veel makkelijker om een product te testen op functionaliteit, vorm en maakbaarheid. En het product is direct tastbaar en kan makkelijker beoordeeld worden door ontwerpers of bijvoorbeeld klanten. 

Voor ingenieurs is het direct maken en testen natuurlijk een groot voordeel en komen dromen makkelijker binnen handbereik. Zeker nu het zelf aanschaffen van een 3D-printer niet meer nodig is

Via 3d printen Amsterdam kan een ingenieur nu zelf een offerte maken, materialen kiezen en berekenen wat de kosten voor het product gaan worden. En dit alles uiteraard onder strikte geheimhoudingsverklaringen. 

Uit de krant