Nick Runderkamp probeert Peet van der Slot van Koninklijke HFC de bal af te spelen. | Foto: OrangePictures Foto: Wim Wobbes

Quick Boys herpakt zich

Quick Boys heeft op het eigen sportpark Nieuw Zuid een knappe zege geboekt op Koninklijke HFC, dat na twee speelronden de leiding had in de Tweede Divisie. Tommy Bekooij scoorde vlak voor rust de enige goal voor de blauw-witten, die een groot deel van de tweede helft met tien man speelden.

In HFC uit Haarlem troffen de blauw-witten voor de tweede week op rij een club met een enorme historie, die van origine uit het zondagvoetbal komt.
Velen met een Quick Boys-hart vreesden ook een herhaling van zetten, in ieder geval qua eindresultaat. Tenslotte had de Koninklijke HFC tot nu toe de volle buit gepakt uit de voorgaande wedstrijden. Bovendien blaakte de equipe van Grünholz niet bepaald van zelfvertrouwen na de zeperd tegen AFC.

De staf van Quick Boys wenste niet mee te werken aan een vergelijkbaar scenario. Niet alleen zag de basiself er flink gewijzigd uit, ook het tactisch concept was behoorlijk verrassend. Dat kwam tot uiting in veel druk vooruit, wat in de eerste helft leidde tot fris en aanvallend voetbal.

Hoofdtrainer Tamerus van HFC deed nog een poging om strategisch in te grijpen, toen de wedstrijd vrij snel na de aftrap even moest worden stilgelegd na een wat verlate sfeeractie met confetti. Maar al snel bleek dat de Haarlemmers niet in staat waren om de blauwwitten weg te houden bij het doel van keeper Boks.
Dat leidde in de eerste helft tot grote kansen. Bekooij die bij de eerste paal net niet kon binnentikken. Van der Sande met een vrije kopkans. En verder nog een aantal situaties waarbij de thuisploeg goed combineerde naar de goal, maar het uiteindelijk niet wist uit te spelen. HFC kon hier voor de rust alleen een schot van Castien tegenover stellen, dat naast ging.

De wedstrijd stevende af op een 0-0 ruststand. Toch had Bekooij iets anders in gedachten. In de extra tijd van de eerste helft behield Lewis goed het overzicht voor de goal en wist de clubtopscorer van vorig seizoen te bereiken, die prima inkopte: 1-0.

De timing van deze goal kon niet beter en gaf Quick Boys extra drive om na de thee op dezelfde voet door te gaan. Zo draaide Achefay in de beginfase knap naar binnen en schoot rakelings over.

Er leek dus weinig aan de hand, maar in voetbal kan het spelbeeld nu eenmaal snel omslaan. Daar was in dit geval een uitsluiting voor nodig. Diep op de helft van HFC jaagde Lewis fanatiek op de bal. De laatste man van de Haarlemmers ging daarop met veel theater naar het gras. De vrije trap was logisch, maar de meeste scheidsrechters zouden het daarbij laten. Arbiter van dienst Smit leek echter onder indruk van alle protesten van de uitploeg en besloot de voormalige prof van Willem II met een tweede gele kaart van het veld te sturen, in de 51e minuut.

Vanaf dat moment was het over met de pressie van Quick Boys. De blauwwitten lieten zich terugzakken, in de hoop met een man minder de voorsprong te kunnen vasthouden. Toch wisten ze nog een enkele keer gevaarlijk te worden. Zo brak Achefay door, maar werd gevloerd door een verdediger. Bekooij mocht op een kansrijke plek aanleggen voor een vrije trap, die over het doel ging.

Grünholz koos voor een aantal verdedigende wissels. HFC moest nu komen, maar leek zich eigenlijk niet veel raad te weten met die speelwijze. Het opportunistische spel van de Haarlemmers zorgde weliswaar voor een flink verhoogde hartslag bij alles wat Quick Boys een warm hart toedraagt, tot echte kansen kwam het vrijwel niet.

De thuisploeg hield stand tot het laatste fluitsignaal en boekte uiteindelijk een zwaar verdiende en zeer welkome zege op de Koninklijke HFC: 1-0.