Logo allesoverkatwijk.nl
Sfeerimpressie uit het raamwerk: hoofdstructuur met zicht op de karakteristieke Blauwe Hangaar. | Illustratie: KCAP
Sfeerimpressie uit het raamwerk: hoofdstructuur met zicht op de karakteristieke Blauwe Hangaar. | Illustratie: KCAP (Foto: KCAP)

CDA wil niet hoger gaan dan zes woonlagen

‘Een dorps karakter strookt niet met hoogbouw. Wij gaan voor maximaal zes woonlagen.’ Die opmerking van CDA-raadslid Jonathan de Mooij verbaasde vorige week donderdag vriend en vijand in de gemeenteraadscommissie waar gesproken werd over het stedenbouwkundig raamwerk voor Projectlocatie Valkenburg (PLV). Daar moet een hele nieuwe wijk gebouwd worden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Nu de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) eindelijk een samenwerkingsovereenkomst hebben getekend voor de ontwikkeling van het voormalige vliegkamp Valkenburg, kan gewerkt worden aan een bestemmingsplan.

Een van de eerste stappen is het vaststellen van het stedenbouwkundig raamwerk waartoe het RVB de opdracht heeft gegeven en dat door de gemeente Katwijk getoetst moet worden. De gemeenteraad besprak vorig week het stedenbouwkundig raamwerk van het noordelijk deel van Nieuw Valkenburg met 3.000 tot 3.500 woningen van de in totaal 5.600 woningen die op het voormalige vliegkamp moeten komen.

Het raamwerk geeft de hoofdstructuren weer waarin vier kaders zijn meegenomen: de mens centraal, water en kreken, veel beleefbaar en bruikbaar openbaar groen, en een dorps karakter.

'Ga zo door'
De politiek stemt in met het raamwerk. ‘Ik ben gematigd optimistisch en dat is al heel wat’, zegt Nelly Smits van Fractie Smits. ‘Ga zo door’, vindt Anita van Ginkel (Hart Voor Katwijk). ‘Als het half zo mooi wordt als op papier staat, dan vooruit met de geit’, is de reactie van Toon Stegmann (VVD Katwijk). ‘Het ziet er goed uit’, is de mening van Gerard van Delft van de SGP.

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk wil er weinig over kwijt. Hij vindt, dat de gemeente een ondergeschikte rol heeft ten opzichte van het RVB. ‘U kunt wel van alles vinden, maar het moet goedgekeurd worden door het RVB.’

Meer in De Katwijksche post van afgelopen donderdag.