Logo allesoverkatwijk.nl
‘Je kunt niet wonen in prachtige wilde bloemen’, zei CDA-raadslid Irene van der Plas over het stuk grond aan de Helbermweg in de Hoornes. | Foto:
‘Je kunt niet wonen in prachtige wilde bloemen’, zei CDA-raadslid Irene van der Plas over het stuk grond aan de Helbermweg in de Hoornes. | Foto: (Foto: SKvD)

Wethouder Mostert bij discussie Woonagenda: ‘Wij gaan ook zelfbewoningsplicht invoeren’

Het aanbod van sociale woningen moet beter verdeeld worden over de verschillende wijken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Nu zijn er naar verhouding te veel sociale woningen in de wijk Hoornes. Dat zei wethouder Gerard Mostert vorige week donderdag tijdens de bespreking in de commissievergadering van de Katwijkse Woonagenda 2020-2024.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In die Woonagenda staat onder meer, dat er tot 2030 1.700 nieuwe woningen nodig zijn in de bestaande kernen in Katwijk. Daarnaast komen nog de woningen op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Een kwart van alle nieuw te bouwen woningen moet sociale huur zijn. Nog eens een kwart is bestemd voor sociale koop, betaalbare koop en middeldure huur. Voor de resterende helft is de markt leidend.

De Woonagenda richt zich op vier ambities: bouwen voor een gezonde woningmarkt, meer variatie in aanbod per wijk, in alle wijken gevarieerd woonzorgaanbod, en betaalbare verduurzaming.

Verschillende partijen willen weten hoe die sociale huur verdeeld moet worden. ‘Bekijken we dat per project of in een totaalplaatje? Als het op de ene plek niet lukt, wordt de inzet op een andere locatie dan groter?’, vraagt Matthijs van Tuijl (PvdA) zich af.

‘Precies dat’, antwoordt wethouder Mostert. ‘We moeten meer kijken naar wat nodig is in een wijk. In de Hoornes is er eigenlijk veel te veel sociale huur en in Rijnsburg heel weinig. Die 25 procent moet over de gehele gemeente verdeeld worden.’

De gemeenteraad spreekt volgende week donderdag een oordeel uit over de Woonagenda 2020-2024.

Meer in de Katwijksche Post van deze week.