Jeroen Tesselaar in luchtgevecht met Raily Ignacio van AFC. | Foto: OrangePictures Foto: Martin Cloose

AFC blijkt maatje te groot voor Quick Boys

De blauw-witten zijn deze competitie begonnen met wisselende resultaten. Na de thuiswinst op GVVV werd in Amsterdam aangetreden tegen AFC. Eveneens een club met veel historie, maar dan vooral in het zondagvoetbal.

De titelkandidaat bleek deze middag een maatje te groot en won met liefst 5-1. Overigens speelde Quick Boys het grootste deel van de tweede helft met een man minder.

Ten opzichte van een week eerder had trainer Edwin Grünholz geen wisselingen aangebracht in de basiself. AFC opende met een veldoverwicht. Het strijdplan van Quick Boys leek erop gericht om de eerste fase vooral te overleven en de tegenstander te laten uitrazen. Dat viel echter na tien minuten al in het water. Een op zich vrij ongevaarlijke inzet van Ignacio raakte ongelukkig het been van Tesselaar, waarna keeper Van der Helm kansloos was. Overigens ging aan de goal zeer matig verdedigend werk vooraf. Deze middag zeker geen incident bij de doorgaans toch betrouwbare Quick Boys-defensie.

Ook na de 1-0 veranderde er weinig aan het spelbeeld. En helaas ook aan het doelpuntenritme, want tien minuten later kreeg Ket de bal ongelukkig tegen de arm. De sympathieke oud Quick Boys-speler Milan Hoek schoot een vrij makkelijk gegeven penalty onberispelijk in: 2-0

De Katwijkse formatie probeerde daarna aanvallender te spelen en kwam soms iets dreigender door. Maar achterin leverde dat enige hachelijke momenten op. Toch leek de ban gebroken na een fraai schot van Kuyvenhoven, dat net naast ging. Quick Boys kreeg de geest en bij een heerlijke aanval stak Van Haaren de bal keurig op Van der Sande. Hij liet de keeper van AFC kansloos met een hele knappe schuiver in de uiterste hoek.

Even leken de blauw-witten bij deze 2-1 stand terug in de wedstrijd, maar dat duurde niet lang. Weer haperde het in de achterhoede. Ignacio kreeg een vrije doortocht en maakte het koel af. De marge was weer twee doelpunten en daar kwam tot de rust geen verandering meer in.

Grünholz besloot drastisch in te grijpen. Zo verschenen er liefst drie andere spelers aan de aftrap voor de tweede helft. Lewis, Van Haaren en de geblesseerde Kamp waren achtergebleven in de kleedkamer. Achefay, Mahmoed en Runderkamp mochten zich nu bewijzen. Het leek een alles of niets poging van de trainer van Quick Boys, die uiteraard niet zonder risico was. De lepe en geroutineerde Amsterdammers voelden dat goed aan. De AFC-spelers gingen vanaf dat moment nog feller de duels in, overigens zonder dat er sprake was van echt grof spel in deze sportieve wedstrijd.

De beginfase zag er beter uit aan blauw-witte kant. In de eerste tien minuten na rust was er een grote kans bij beide goals. Nadat AFC-keeper Zonneveld ternauwernood een schot van de doorgebroken Van der Sande wist te keren, was het de beurt aan Van der Helm. Hij reageerde goed bij een één tegen één situatie.

De 58e minuut stond symbool voor de rampspoed van deze middag. Tesselaar moest met een blessure van het veld en zo werd Quick Boys binnen de lijnen gereduceerd tot een tiental. Alle wisselmogelijkheden waren immers al verbruikt. Vanaf dat moment was de bal natuurlijk nog vaker in het bezit van de Amsterdammers. Toch bleven de blauw-witten hopen op een wondertje. Zowaar leek het even tot een aansluitingstreffer te komen, toen Van der Sande goed doorkwam en vervolgens hard inschoot. Maar ook deze keer wist de keeper een doelpunt te voorkomen.

Een paar minuten later werd het echter 4-1. Een voorzet werd niet goed verwerkt door de inmiddels gehandicapte achterhoede en de bal werd bij de tweede paal binnengewerkt door Ignacio. Vlak voor tijd liet Van der Sande nog even zien dat hij deze middag de meest dreigende voorhoedespeler van Quick Boys was. Zijn spectaculaire omhaal ging net naast. Maar het slotakkoord was voor de gevaarlijkste aanvaller van deze wedstrijd: Ignacio. Vlak voor het eindsignaal maakte hij er met zijn vierde goal nog 5-1 van.