Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

VIDEO - Toegang tot 'Katwijk in nood' na 56 jaar gesloopt

Wethouder Rien Nagtegaal was zich maandagmiddag zeer bewust van het bijzondere moment. De allerlaatste opening van de Koningin Julianabrug. 56 jaar na de opening wordt deze week de brugval in mootjes gehakt. Daarmee is de wijk Hoornes, net zoals voor 1964, afgesloten van de rest van Katwijk.


De Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland noemde de Hoornes ten tijde van de brugopening in 1964 'Katwijk in Nood'. Hij doelde op de noodwinkels, noodschool en de noodkerk die er toen stonden. De provincie zegde toen volle medewerking toe om van de Hoornes een volledige wijk te maken.

Nu, 56 jaar later, is de brug op, meer dan op. Pers, ambtenaren, projectleiders en de wethouder zagen maandagmiddag hoe slecht de brug er eigenlijk voor staat. Aannemer
Van Hattum en Blankevoort had bedacht dat wethouder Nagtegaal de brug nog even open kon zetten. Dat werd eerst van te voren getest, maar toen de brug met een hoop gepiep open ging, durfde niemand het brugdek meer te laten zakken.

De aannemer is direct begonnen met het verwijderen van de bovenlaag van de brug en strippen van de brugval. De brugval wordt stukje voor stukje gesloopt. Daarna kan het echte sloopwerk beginnen.

Maart volgend jaar krijgt 'Katwijk in nood', oftewel de Hoornes, weer een volwaardige verbinding met de rest van Katwijk.