Afbeelding
Foto: pr

KiesKatwijk vreest met grote vreze voor kantoortuindrama

Algemeen

Ingezonden - Eind mei heeft KiesKatwijk vragen ingediend over de miljoenenverbouwing van het gemeentehuis. Naar onze mening is dit plan een totale vergissing ook zonder coronacrisis. Er is bewust nooit naar alternatieven gekeken. Alle ambtenaren moesten per se in 1 gebouw. Dat is totaal onnodig want niet iedereen werkt met iedereen samen.

Omdat het gebouw te klein is, heeft men maar ruimte voor werkplekken voor 70% van het aantal mensen dat in dienst is. Het inmiddels achterhaalde ‘Nieuwe Werken’ maakt dat in theorie mogelijk als we iedereen op een flexplek laten werken en niet iedereen op dezelfde dag verschijnt.

Dit is weer het bekende spreadsheet management zonder enig begrip van psychologie of organisatiekunde. Werkt misschien in een call center van een verzekeringsmaatschappij maar zeker niet in een beleidsfabriek.

Volgens KiesKatwijk zijn flexplekken in de 1,5 meter samenleving niet meer te handhaven en zijn ook grote open werkruimtes c.q. kantoortuinen nu voorgoed verleden tijd.

Onder het motto ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’, een gezegde dat we tot vervelens toe uit de kast moeten trekken bij de gemeente Katwijk, suggereerde KiesKatwijk via vragen om het kantoorconcept zo snel mogelijk om te gooien.

'College ontkent kantoor-tuin'

Nu komt het interessante gedeelte. In de beantwoording ontkende het college dat er bij de verbouwing sprake is van een kantoortuin. Volgens KiesKatwijk is er in ieder geval geen sprake van een klassiek cellenkantoor maar is er wel degelijk sprake van grote ruimtes die in open verbinding met elkaar staan.

Of er sprake is van recirculatie in de ventilatie is ons (nog) niet bekend. Het college gaat dus op gerichte vragen van een raadsfractie een woordspelletje beginnen om niet te hoeven antwoorden. We worden met een kluitje het riet in gestuurd met een opmerking dat er een plan wordt gemaakt voor de terugkeer. Ja, dank je de koekoek.

Maar passen al die medewerkers dan nog steeds in dat feitelijk te kleine gebouw? KiesKatwijk maakt zich hier ernstig zorgen over omdat we hier een patroon zien. Problemen ontkennen en proberen weg te praten totdat het echt niet meer gaat. Dan komt het begrip ‘Noordzeepassage’ toch ongetwijfeld bij iedereen weer op het netvlies. Vervolgens kreeg iemand anders de schuld, de politiek keek de andere kant op en iedereen deed net of er niks aan de hand was.

Ik mag u niet vertellen hoeveel miljoenen deze verbouwing meer heeft gekost dan begroot. Maar als het eindresultaat straks niet voldoet?

Uit de krant