Logo allesoverkatwijk.nl
Een lift die lager stopt dan de verdieping en rotzooi rond de afvalbakken. De bewoners zijn het zat. | Foto’s: pr
Een lift die lager stopt dan de verdieping en rotzooi rond de afvalbakken. De bewoners zijn het zat. | Foto’s: pr (Foto: MW)

Dildo, uitwerpselen en grofvuil; bewoners torenflats zijn het zat

De overlast rond de drie torenflats in de Hoornes lijkt sterk toe te nemen. Zeker sinds het begin van de coronacrisis is er een flinke toename in viezigheid, overlast en afval. Bewoners zijn het zat en klagen steen en been.

Door Marc Wonnink

Dildo, kattenbakvulling, kapotte bierflesjes, lege blikjes Red Bull, gescheurde afvalzakken, allerlei voedingsmiddelen en uitwerpselen. Het is een greep uit de dingen die bewoners van de flats dagelijks meemaken. Het levert pittige reacties op via social media. ‘Ben blij als ik hier opgedonderd ben, smerige tyfus getto hier..’ (foto rechts). Vorige week stond de lift in de Treubstraat in storing. Even later leek het gemaakt, maar nu stopt de lift iets lager dan de verdieping (foto links). Het is één van de dingen die niet goed gaan in de drie flats uit de jaren zestig.

Ook op de Colijnstraat gaat het niet goed. ‘Wie weet wanneer die kut liften het weer gaan doen?’ is te lezen op social media.

Inmiddels doen ze het weer, maar: ‘Hier op de Colijn gaat 1 van de liftdeuren haast niet open en de ander knalt bijna door de muur. Ook is er 1 lift die niet op 10 stopt, als je dat knopje indrukt gaat 8 ook aan maar stoppen ho maar’, reageert een flatbewoner.

Beter schoonmaken
Eén van de reacties is dat woningcorporatie Dunavie beter zou moeten laten schoonmaken. De woningstichting erkent inderdaad dat er niet goed genoeg wordt schoongemaakt door het schoonmaakbedrijf. ‘Met die partij en met verscherpt toezicht zijn we bezig de boel op orde te krijgen. Daar ligt voor ons echt prioriteit. Waar nodig schalen we dat op.’

Maar ook doet Dunavie een oproep aan bewoners. ‘Gedrag speelt namelijk een grote rol in de vervuiling. Spugen op de muren en liften etc, maakt het ook onmogelijk goed schoon te maken. Willen we de boel echt op orde krijgen, dan vergt dit dus inzet van zowel schoonmaak, als Dunavie, als de bewoners. Echt samenwerken dus!’ Dunavie werkt, samen met bijvoorbeeld gemeente, Welzijnskwartier en handhavers, hard aan de aanpak van huisvuil en grofvuil. ‘We zijn momenteel druk met verschillende projecten met onze partners om hier werk van te maken. Daarover kunnen we binnenkort meer concreets vertellen, samen met de partners van Hoornes samen in beweging.’