Logo allesoverkatwijk.nl
Met beachflags worden muien gemarkeerd op het strand. | Foto: SKvD
Met beachflags worden muien gemarkeerd op het strand. | Foto: SKvD (Foto: SKvD)

Gevaarlijke mui-stromen voor de kust

Gemeente Katwijk en de Katwijkse Redding Brigade blijven waarschuwen voor de gevaren van de zee en dan met name voor de verraderlijke mui-stromen voor de kust. Afgelopen weekend bleek jammer genoeg weer dat dat niet vaak genoeg kan worden gezegd en verteld.

Een 15-jarige jongen uit Den Haag verdronk vrijdag bij Ter Heijde en zondag een Poolse man bij Julianadorp. In Katwijk werd afgelopen vrijdagmiddag ook gezocht naar een man die in problemen zou zijn geraakt. ‘De actie is inmiddels afgeblazen. Er is niemand als vermist opgegeven, ook niet bij de politie. Dus er is verder onbekend naar wie mogelijk gezocht zou worden. De kans bestaat dat deze persoon al op het strand is (zonder te weten dat er naar hem gezocht wordt)’, liet de KRB na een uitgebreide zoekactie weten, waarbij ook de SAR-helikopter werd ingezet.

Met de tropische dagen in het vooruitzicht, waarop de stranden weer vollopen met mensen op zoek naar de verkoeling van de zee, attendeert de KRB met video’s en posters in verschillende talen - Nederlands, Engels, Duits, Frans, Pools, Arabisch en Eritrees – op de gevaren van die zee (zie: www.krb.nl/veilig-in-zee). Ook social media wordt ingezet om strandbezoekers te wijzen op de muien en wat te doen als je daarin raakt. Op het strand zelf worden de strandgangers met beachflags op strand en boeien in de zee gewezen op de plekken waar muien aanwezig zijn. Die muien zijn vooral gevaarlijk als de zee van hoog naar laag water gaat.