Logo allesoverkatwijk.nl
De voorbereidende werkzaamheden aan de Prins Bernhardlaan. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De voorbereidende werkzaamheden aan de Prins Bernhardlaan. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Groen licht nieuwbouw Bernhardlaan

Er kwam begin deze week goed nieuws voor woningbouwvereniging Dunavie. De Omgevingsdienst Haaglanden maakte bekend dat het vergunning heeft verleend voor de bouw van 25 nieuwe woningen aan de Prins Bernhardlaan in de wijk Koestal. De bouw was vertraagd door de stikstofproblematiek. Met de beschikking in het kader van de Wet natuurbescherming kan de bouw nu doorgaan.

De aannemer is deze maand, een jaar later dan gepland, alvast wel begonnen met voorbereidende werkzaamheden. Er is gestart met het aanleggen van ‘warmtelussen’.

‘Dat klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk simpel’, legt Dunavie uit op haar website. ‘Er worden lange slangen heel diep in de grond geboord, waar straks water doorheen stroomt. Dit systeem kan zowel koelen in de zomer, als verwarmen in de winter.’

Volgende maand worden na de bouwvak de eerste palen geboord voor de nieuwe woningen, waarna de bouw van de woningen daadwerkelijk begint. Die maand worden de woningen ook vrijgegeven voor inschrijving van verhuur. De oorspronkelijke huurders van de eerder gesloopte woningen hebben recht op terugkeer.

De 25 sociale en duurzame huurwoningen worden - ijs en weder dienende - begin volgend jaar opgeleverd. De zonnepanelen en warmtepomp zorgen voor een energierekening van bijna nul. Het zijn daarom zogenoemde nul-op-de-meter (NOW)-woningen. Ook bijzonder aan de nieuwe eengezinswoningen is dat de bewoners aan de Prins Bernhardlaan op straathoogte binnenstappen en via een trap vervolgens een verdieping daaronder op tuinhoogte uitkomen. Die tuinen sluiten aan op het gemeenschappelijk groen van de achterstaande flats.