Logo allesoverkatwijk.nl
Meeuwen hebben het naar hun zin in Katwijk en laten zich niet makkelijk verjagen. | Foto: SKvD
Meeuwen hebben het naar hun zin in Katwijk en laten zich niet makkelijk verjagen. | Foto: SKvD (Foto: SKvD)

Meeuwen laten zich niet wegjagen

Acht jaar van maatregelen, flyers, voerverbod, persberichten, posters in bushokjes en onderzoeken heeft eigenlijk nauwelijks geholpen. De zilvermeeuwen en met name de kleine mantelmeeuwen trekken zich er helemaal niets van aan. Het aantal broedende zilvermeeuwen stijgt weer en het aantal broedende kleine mantelmeeuwen is zelfs in die acht jaar tijd verdubbeld: van 466 in 2012 naar 924 in 2019. Het enige middel dat hielp, het dompelen van eieren zodat die niet uitkomen, mag de gemeente sinds 2018 niet meer toepassen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Alle informatie is terug te vinden in de jaarlijkse rapportage ‘Meeuwenoverlast en meeuweninventarisatie’ die VanderHelm Milieubeheer voor de gemeente Katwijk maakt.

In die rapportage staat, dat vooral de zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw voor overlast zorgen. Die populaties nemen alleen maar toe. In 2012 begon de gemeente met het tellen van broedende meeuwen.

Het aantal broedende zilvermeeuwen bedroeg toen 191. In 2015 was dat teruggelopen naar 154 om vervolgens de jaren daarna weer flink toe te nemen tot 241 vorig jaar.

De kleine mantelmeeuw gedijt helemaal goed in Katwijk. Ondanks allerlei maatregelen is het aantal broedende meeuwen alleen maar gestegen: van 466 in 2012 naar 924 vorig jaar.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.