Om corona te bestrijden blijft een goede hygiëne belangrijk en een mondkapje wanneer je met het openbaar vervoer reist.
Om corona te bestrijden blijft een goede hygiëne belangrijk en een mondkapje wanneer je met het openbaar vervoer reist. Foto: pr

'Geen klachten, wel corona'

Algemeen

“Kun je ook corona hebben als je geen klachten hebt?” en “kun je ook zonder klachten getest worden?”, dat zijn op dit moment veel gestelde vragen bij de GGD Hollands Midden.

De afgelopen dagen is het cluster in Hillegom veel in het nieuws geweest. Een van de opvallende zaken was dat er cafébezoekers zijn die zeggen dat ze geen klachten hebben, maar wel positief zijn getest. Hoe zit dat precies? Kun je corona hebben als je geen klachten hebt? Het antwoord is: ja, dat kan. "Toch testen we niet bij mensen zonder klachten", aldus een woordvoerder van de GGD.

"Er zijn twee groepen mensen die het coronavirus bij zich kunnen hebben terwijl ze geen klachten hebben. De eerste groep bestaat uit mensen die nooit corona gerelateerde klachten hebben gehad en ook niet krijgen. Deze mensen noemen we asymptomatischHet RIVM heeft beoordeeld dat, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, de kans dat asymptomaten het virus verspreiden zeer klein is."

"De tweede groep bestaat uit mensen die positief testen vlak voordat ze klachten krijgen. Deze mensen noemen we presymptomatisch. Nadat je met het virus in aanraking bent geweest, bijvoorbeeld door contact met iemand die corona heeft, kun je tot 14 dagen klachten ontwikkelen. Dat is waarom we huisgenoten en nauwe contacten van een besmet persoon vragen in quarantaine te gaan gedurende 14 dagen. Heb zij na die 14 dagen geen klachten, dan hebben zij het virus niet. 

We zien dat het virus ongeveer 48 uur voordat je klachten ontwikkelt al waarneembaar en ook besmettelijk is. Het heeft alleen weinig zin om iemand die uit voorzorg in thuisisolatie zit iedere dag te testen. Als je iemand vijf dagen na blootstelling aan het virus test, kan deze test negatief uitvallen, terwijl iemand later alsnog klachten krijgt en wel positief test. Testen zonder klachten geeft dus een vals gevoel van veiligheid omdat het slechts een momentopname is. We testen daarom pas als iemand klachten ontwikkelt, dat is de meest efficiënte en logische manier van testen. Anders zou je je élke dag moeten laten testen."

Het team bron- en contactonderzoek van de GGD neemt na iedere positieve besmetting contact op met de contacten van de besmette persoon. Op die manier weet je of je thuis moet blijven en wat je moet doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. "Daarnaast is het zo dat we in Nederland ook algemene maatregelen hebben om te voorkomen dat je besmet raakt met het virus. Dus houd de 1,5 meter afstand, hoest en nies in je elleboog en was regelmatig je handen. Alleen samen krijgen we corona onder controle."

Uit de krant