Logo allesoverkatwijk.nl
De nieuwe maatjes van Grip op de Knip. | Foto: pr
De nieuwe maatjes van Grip op de Knip. | Foto: pr (Foto: pr)

Nieuwe maatjes nodig voor stroom hulpvragers

Grip op de Knip Katwijk heeft vijftien nieuwe schuldhulpmaatjes verwelkomd. De vrijwilligers kregen van wethouder Adger van Helden deze week het certificaat, dat nodig is om inwoners van de gemeente Katwijk te helpen bij schuldenproblematiek.

De nieuwkomers zijn hard nodig om de verwachte stroom hulpvragers aan te kunnen. Voorzitter Aad van der Hout van Grip verwacht vanwege de coronacrisis in het najaar veel mensen die hulp nodig hebben.

‘Eerlijk gezegd had ik de stroom eerder verwacht, maar ik denk dat burgers die in nood verkeren te hulp zijn geschoten, bijvoorbeeld door familie. Maar dat kan natuurlijk niet blijven voortduren. Ik lees dat er overal in het land ontslagen vallen. Dan weet je dat er in Katwijk ook problemen zijn.’

In de gemeente zijn er 4.000 gezinnen met betalingsproblemen. Daarvan stapt slechts een klein deel naar Grip om hulp te krijgen. Schuldhulpmaatjes helpen om beter inzicht te krijgen in de financiële administratie. Dat moet dan wel op tijd gebeuren. Wie reeds in de schuldhulpverlening zit, is te laat. Grip heeft er bij de wethouder op aangedrongen om wat te doen aan preventie. Van der Hout: ‘De gemeente kan daar er rol in spelen.’ De wethouder geeft dat toe, maar Van Helden zegt dat er hij ook heeft te maken met de wetmatigheid van het probleem.

Tijdens de bijeenkomt deze week in Paviljoen Zomers refereerde de wethouder aan het al eerder in de raadscommissie geuite verzoek van Grip om aandacht te geven aan het voorkomen van schulden. De commissie was het trouwens eens met de zienswijze van Grip.

Van Helden zei dat ‘hij daardoor wordt geprikkeld’. Maar meer zegde de wethouder niet toe. Vervolgens richtte hij zich tot de nieuwe ploeg schuldhulpmaatjes.

‘Laten we samen de armoede aanpakken. Jullie zijn daarin belangrijk, ik ben trots en het dorp drijft op jullie. Als jullie op toestanden stuiten waarvan je vindt ‘dat dit echt niet kan’ dan moeten jullie dit aan ons teruggeven en gaan we er wat aan doen.’