Afbeelding

80 procent Katwijkers vertrouwt huissleutels toe aan de buren

Algemeen

De fysieke leefomgeving krijgt van bewoners in Katwijk gemiddeld een 6.6. Dat is vergelijkbaar met 2017. Katwijk scoort daarmee iets hoger dat het landelijk gemiddelde van 6,4.

Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor, waarbij inwoners worden bevraagd naar hun mening over de veiligheid en leefbaarheid.

Het minst tevreden zijn inwoners uit Katwijk aan den Rijn, die hun leefomgeving een 6,3 geven, Katwijk Noord scoort met 7,1 het hoogst. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2019. Iedere twee jaar worden inwoners worden bevraagd naar hun mening over veiligheid en leefbaarheid in de gemeente.

Voor sociale cohesie scoort Katwijk een 6,5. Dit is vergelijkbaar met regionale en landelijke scores en is nagenoeg gelijk aan 2017 (toen 6,6). Zo’n 80 procent van de inwoners durft bij langere afwezigheid de huissleutels bij de buren achter te laten. 52 procent van de Katwijkers durven buurgenoten aan te spreken op onwenselijk gedrag. Gelet op de wijken scoren Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg het laagst met een 6,4 en Katwijk Noord het hoogst met een 6,7.

De leefbaarheid van de woonbuurt is gestegen van een 7,6 naar een 7,7 tussen 2017 en 2019, en is vergelijkbaar met regionale en landelijke gemiddelden. ‘Statistisch gezien is dit een significante stijging’, zegt de toelichting op het rapport.

Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg scoren het laagst met een 7,6 en Katwijk Noord het hoogst met een 7,9.

Uit de krant