Logo allesoverkatwijk.nl
Ook deze brandweerlieden werden koninklijk onderscheiden. | Foto: PR
Ook deze brandweerlieden werden koninklijk onderscheiden. | Foto: PR (Foto: )

Lintjes voor 28 Katwijkse brandweerlieden

onderscheidingen n Er was afgelopen zaterdag een speciale ‘uitruk’ van de Katwijkse brandweer. Geen loeiende sirenes en zwaailichten op de wagen met de in werkuniformen gehulde brandweerlieden op weg naar calamiteiten. Nee, in alle rust en in het nette uniform richting restaurant Limes aan de Rijn in Valkenburg.

Door Piet van Kampen

Vergezeld van een beperkt aantal familieleden werden de 28 brandweerlieden uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg in verschillende sessies, voor- en na de middag door burgemeester Cornelis Visser in het zonnetje gezet. Dit om de groepen beperkt te houden en om die reden was er dit jaar niet gekozen voor de TheaterHangaar.

Katwijks eerste burger onderstreepte het belang van een Koninklijke Onderscheiding en sprak waardering uit voor degenen die de mensen nomineren om hiervoor in aanmerking te komen. ‘Er moet heel wat voor worden gedaan’. Hij sprak over een spannend vak en vergat ook niet de partners op de achtergrond mee te nemen in zijn waarderende woorden. Commandant Hans Zuidijk van veiligheidsregio Hollands Midden was ook aanwezig bij de uitreiking. Hij benadrukte de erkenning en waardering die brandweerlieden verdienen als zij weer eens een prestatie hebben geleverd. ‘Ook de vrouwen die hun mannetje staan’. ‘Jullie zijn onbetaalbaar’ prees hij alle aanwezige brandweerlieden.

Protocol
Vanwege het coronavirus was ook het protocol aangepast. Burgemeester Visser die voor elk lid wel een karakterschets of anekdote in huis had, speldde de lintjes niet zelf op. Dit was een leuk en dankbaar klusje voor de echtgenotes(n). Ook de bloemen kon men na afloop apart meenemen en de foto’s werden individueel genomen in plaats van een groepsfoto. Anders dan anders, maar de waardering was er niet minder om.

Alle 28 aanwezige brandweerlieden waren 20 jaar of zelfs veel langer aan de diverse korpsen verbonden en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van de Post Katwijk waren dit D.L. van Belen, C. van Egmond, J.G. van der Nagel, A. van der Plas, A.J. Houwaard, G.J. van der Bent, C.N.G. Rijnsent, D. van der Plas, G. Guijt, J. Slijkhuis, C. Wolthaus, K.C. Jonker, L. Klaassen, M.J. Meijvogel, W.A.J. van Duijvenvoorde en als enige vrouw W.L.M. Lange.

Van de Post Rijnsburg viel de eer te beurt aan J.N.E. van Egmond, M.C. Verhoef, W.A. van der Meij, N. van Egmond, F.H. Donck en A. van Egmond en voor de Post Valkenburg was de onderscheiding voor S. Terhorst, P. Freke, G. de Ruijter, A.J. van der Nagel en M.J. de Vries.