Logo allesoverkatwijk.nl
Terechte lof van de burgemeester voor Willy Donders (r) en 
Stefan Varkevisser . | Foto: PvK
Terechte lof van de burgemeester voor Willy Donders (r) en Stefan Varkevisser . | Foto: PvK (Foto: )

'Die man moet er hoe dan ook uit'

‘Iemand uit het water redden wordt als een heldendaad gezien’, prees burgemeester Cornelis Visser mevrouw Willy Donders (49) en de heer Stefan Varkevisser (32). Het was vorige week donderdag in het gemeentehuis toen het tweetal werd beloond voor het redden van een drenkeling. Een certificaat, een bronzen erepenning en een cadeaubon waren behalve de lovende woorden de blijken van waardering. Tevens een boek namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Door Piet van Kampen

Het was 25 september van het vorig jaar toen Stefan rond het middaguur de hond uitliet op het fietspad langs de Tjalmaweg. Het was ter hoogte van het bedrijvenpark Katwijkerbroek waar hij plotseling een angstkreet uit het water hoorde. Enkele meters uit de kant stak een hoofd boven water en er lag een scootmobiel. ‘Die man moet er hoe dan ook uit’ wist Stefan direct. Hij vertelt zijn verhaal. ‘Toen die mevrouw (Donders) eraan kwam fietsen heb ik haar bijna van haar fiets gerukt en ging het water in. Alleen het hoofd stak nog boven water en hij had het benauwd. Ik haalde de man uit de scootmobiel en sleepte hem tegen de kant zodat hij met zijn handen steun had. Vanaf de kant hielp mevrouw Donders mij. Ondertussen de hulpdiensten gebeld en die waren gelukkig snel ter plaatse en die namen het van ons over’.

‘Het was allemaal heel hectisch’, heeft Willy Donders ervaren. Toen de hulpdiensten er waren ben ik doorgefietst naar Leiden om mijn zoon uit school te halen. ‘Daar kwam de emotie achteraf en heb ik gehuild’. ‘De adrenaline stroomde door mijn lijf en ik had achteraf de bibbers’, bekent ook Stefan die het een volgende keer absoluut weer zou doen evenals Willy.

Later ontmoette Stefan de man en deze herkende hem door met zijn vinger naar Stefan te wijzen. ‘Alsof hij wou zeggen jij hebt mij gered maar hij kon zich er verder niets meer van herinneren. Van bekenden hoorden wij dat hij er een dubbele longontsteking aan over had gehouden’. In feite is het echter zo dat als Stefan en Willy iets later zouden zijn langs gekomen dat de man het zeer waarschijnlijk niet meer had overleefd.