Logo allesoverkatwijk.nl
Een overgrote meerderheid van de raad wil 'blokkadevrije' strandafgangen. | Foto: SKvD
Een overgrote meerderheid van de raad wil 'blokkadevrije' strandafgangen. | Foto: SKvD (Foto: SKvD)

Gemeente gaat geen fietsen bij strandafgangen weghalen

De gemeente Katwijk gaat geen fout geparkeerde fietsen weghalen bij de strandafgangen. Er zijn op dit moment drie strandafritten waar gele belijning is aangebracht om duidelijk te maken dat de strandafrit vrij moet zijn. Dit zijn de afgangen naar de KRB posten en de grote strandopgang bij het strandplein.

Om duidelijk te maken dat elke strandafrit in ieder geval 2,5 meter ruimte moet bieden voor de hulpdiensten wordt op elke strandafgang belijning en/of vloerstickers aangebracht. Denk hierbij aan de huidige gele belijning, maar het is ook mogelijk rode lopers op de afrit te plaatsen, waardoor duidelijk wordt dat er niet geparkeerd mag worden. Het kan zijn dat de uitvoering pas na 1 juli lukt.

Burgemeester Visser: “Op zomerse dagen wil iedereen zo snel mogelijk naar het strand, ook onze inwoners die met de fiets of scooter komen. Helaas heeft niet iedereen oog voor de risico’s van het foutparkeren van fietsen en scooters. Als een ambulance of brandweerauto niet snel genoeg bij een kritieke situatie op het strand kan komen, kan dit levens kosten. Daarom gaan we, mede op verzoek van de hulpdiensten als politie, brandweer, ambulance, KRB en KNRM, zwaardere maatregelen voorbereiden. Op de zomerse dagen als de (fiets)coaches actief zijn, is het belangrijk dat iedereen de aanwijzingen opvolgt en dus niet op de strandopgangen een fiets of scooter parkeert.”

Fietscoaches
Vanuit handhaving wordt nu een aantal jaar gewerkt met fietscoaches. Dit zijn uitzendkrachten die op warme dagen toezicht houden en mensen aanspreken wanneer zij een fiets fout parkeren. Het aantal fietscoaches wordt uitgebreid, zodat bij elke strandafgang een fietscoach toezicht houdt.

Geen fietsen weghalen.
Een veelgehoord verzoek is fietsen weg te halen als ze fout geparkeerd staan. Aangezien het weghalen van fietsen een vorm is van bestuursdwang, zijn hier specifieke spelregels voor opgesteld. Een fiets kan niet zomaar weggehaald worden. Per fiets moet bijvoorbeeld een proces verbaal worden opgesteld, extra personeel worden aangetrokken en materieel worden ingekocht voor het verwijderen, opslaan en weer uitgeven van fietsen. Daarnaast moet er een koppeling komen met de politie, zodat fietsen niet als gestolen opgegeven kunnen worden i.v.m. de verzekering. Dit brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee. Om die reden is de ‘fiets fout, fiets weg’-methode op dit moment nog niet aan de orde.