Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Corona-update van burgemeester Visser

Elke twee weken spreken we met burgemeester Cornelis Visser over de actuele ontwikkelingen in de coronacrisis. Deze week gaat het onder andere over de coronaclusters, de snellere versoepeling van de maatregelen en de vergaderingen van de gemeenteraad.


Burgemeester, wat is de stand van zaken op dit moment?
We hebben van minister-president en minister Hugo de Jonge gehoord dat het in Nederland de goede kant op gaat. Het aantal besmettingen blijft laag. Dat betekent dat er een verregaande versoepeling is. Meer dan we aanvankelijk vanaf 1 juli gedacht hadden. We kunnen vanaf 1 juli weer met 250 personen in de buitenlucht zijn, kleine evenementen kunnen weer plaatsvinden.

Binnen kunnen we onbeperkt bij elkaar zitten, mits er maar 1,5 meter afstand is. Dat is goed nieuws voor de horeca en kerken.

Hoe heeft u gekeken naar de persconferentie?
Aan de ene kant wist ik het al een klein beetje, aan de andere kant toch wel geruststellend en blij dat we met elkaar in staat zijn de hygiëne maatregelen goed te houden. Als er een uitbraak is, dat we dan goed testen en quarantaine invoeren. Met elkaar kunnen we het virus de baas.

Over de lokale besmettingen, een hoop in Katwijk de laatste tijd; kunnen we het een tweede golf noemen in Katwijk?
Nee, dat was geen tweede golf. Dit waren clusters, dat gaat vaker gebeuren. Het was een cluster bij de brandweer en een cluster bij een familie; die hadden het opgelopen in het buitenland. Dat betekent ook, als het reizen gaat beginnen we vaker van dit soort kleine clusters zullen krijgen. Dan is het zaak je eigen gezondheid in de gaten te houden en je direct te laten testen, bijvoorbeeld hier in Katwijk.

De parkeertreinen waren met het mooie weer vol. Die zijn nu maar half open. Gaat u daar wat veranderen?
We gaan dat nu evalueren, we hebben afgesproken dat die maatregel tot 1 juli is. Daarna gaan we evalueren en kijken we wat de landelijke omstandigheden zijn. Kunnen we het op het stranden organiseren? Kunnen we de 1,5 meter garanderen?

Iets verder vooruit kijken, evenementen kunnen binnenkort weer. Wat betekent dat lokaal?
Ik zie dat er een initiatief is om een lokale markt te beginnen, dat wil Zeezijde doen. Dat is natuurlijk heel leuk, maar het moet wel aan de regels voldoen. Andere kleine evenementen kunnen ook de komende maanden weer een aanvraag indienen. Met ons in overleg.

De gemeenteraad heeft de afgelopen tijd digitaal vergaderd. De eerste commissievergadering is al fysiek geweest. Hoe ziet dat er de komende tijd uit?
We gaan met de commissies fysiek vergaderen, de burgerzaal is groot genoeg. We hebben een relatief kleine raadzaal, die is na de fusie nooit uitgebreid. Dat schept nog wel wat problemen. We moeten waarschijnlijk op zoek naar een andere locatie, daar zijn veel kosten mee gemoeid. Zeker voor de uitzending, want we willen graag dat het via RTV Katwijk wordt uitgezonden. Dan heb je glasvezel nodig en andere voorzieningen. Dat maakt het duur.

Waarschijnlijk zal het nog even digitaal blijven?
Ik wil graag weer naar een fysieke vergadering toe. Dat moet qua kosten wel behapbaar zijn. We bekijken de mogelijkheden. Gaan we er meer geld voor inzetten, of laten we het zoals het nu is.

Dan de dienstverlening, half maart ging het gemeentehuis op slot. Hoe is dat nu?
De dienstverlening draait weer, het gemeentehuis is de hele dag open. Voor allerlei zaken kan je terecht hier. De voorkeur heeft digitaal. Medewerkers werken voor een groot deel nog thuis. Alles wat je digitaal kan doen, zou ik aanbevelen om het digitaal te doen.