Logo allesoverkatwijk.nl
In september starten de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug. | Foto: archief.
In september starten de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug. | Foto: archief. (Foto: RD)

Gemeente zwakt verkeersmaatregelen afsluiting Koningin Julianabrug niet af

De gemeente is niet van plan de verkeersmaatregelen rondom de afsluiting van de Koningin Julianabrug af te zwakken. Gemeenteraadsleden probeerden donderdagavond gaten te slaan in het verkeersplan tijdens de zes maanden durende afsluiting. De cijfers spraken hen tegen.

Automobilisten wacht een flinke kluif. Er zijn tien maatregelen om verkeer om te leiden tijdens deze periode waarin de Koningin Julianabrug is afgesloten. De meest omvangrijke is de afsluiting van de Binnensluis in één richting. Verkeer vanuit de Hoornes moet dat omrijden via de Hoorneslaan - N206 - Westerbaan - Koningin Julianalaan. Een optie om de Binnensluis op een of andere manier open te houden, is er volgens de gemeente niet.

De problemen ontstaan op kruisingen en rotondes. De rotonde bij de Rijnmond zou zonder eenrichtingsverkeer uitkomen op 2400 auto’s per uur in plaats van de maximale 1500 per uur. Een omleiding via de Buitensluis kan niet. Auto’s komen dan alsnog op de rotonde Rijnmond uit. Die drukte zou ook de uitrukroutes van de KNRM en de brandweer ernstig in gevaar brengen.

De eenrichtingssituatie geldt niet voor eerste- en tweedelijns hulpdiensten, de politie, brandweer, huisartsen en verloskundigen.

Voetgangers
De gemeente gaat voor voetgangers een voetveer inzetten. Die gaat varen van maandag tot en met zaterdag tussen 07.00 en 19.00 uur. Op de veer is ruimte voor kinderwagens, rolstoelers en scootmobielen. De veerdienst doet wat nodig is om aan coronamaatregelen te voldoen.

Fietsers moeten omfietsen. Dagelijks komen er 5500 fietsers over de brug. De inzet van een veerpont voor deze hoeveelheden is niet haalbaar. Dat duurt ook te lang qua wachten, omfietsen blijft dan het snelste.

Bosplein
De situatie op het Bosplein - op dit moment al druk vanwege de afsluiting van de Zeeweg - is een punt van aandacht. ‘Ik constateer dat het nu op sommige momenten erg druk is, kunnen we deze situatie vergelijken met die komen gaat?’ zei Matthijs van Tuijl van de PvdA. ‘Ja, de situatie is vergelijkbaar’, stelt een verkeersmanager van de gemeente.

Op dit moment liggen er tellers en inventariseert de gemeente de situatie. Over een week is de evaluatie klaar.

‘Dat zal resulteren in maatregelen op het Bosplein.’ Hoe dat eruit komt te zien is nog niet duidelijk. Dat kunnen bijvoorbeeld verkeerslichten of een andere voorrangssituatie zijn.