Logo allesoverkatwijk.nl
Schilders uit binnen- en buitenland leggen Katwijkse tafereeltjes vast en plein air.
Schilders uit binnen- en buitenland leggen Katwijkse tafereeltjes vast en plein air. (Foto: Cor de Mooy)

Jaarlijkse schildersweek Katwijk En Plein Air in aangepaste vorm

In 2020 wordt de schildersweek ‘Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee’ anders georganiseerd. Dit jaar is het niet mogelijk om een week 15 kunstenaars dag in, dag uit aan het werk te laten zijn. Toch wordt de zomerexpositie weer interessant.

De Nederlandse uitgenodigde kunstenaars wisselen elkaar af en komen in kleine groepjes een paar dagen schilderen. Ook heeft de Stichting Kunstvereeniging Katwijk leden van de Katwijkerkring gevraagd om deze zomer 1 of meer dagen naar Katwijk te komen om te schilderen. Zo zijn 20 kunstenaars uit Nederland deze zomer telkens een aantal dagen bezig.

Deelnemers
Vanaf 27 juni zijn de volgende kunstenaars in de gemeente Katwijk aan het werk. Van zaterdag tot dinsdag Jacob Kerssemakers, Michiel Kranendonk, Fred Thoolen, Hans Versfelt en Sonja Brussen. Vanaf dinsdag 30 juni tot 4 juli kunt u Corry Kooy, Gineke Zikken, Joanna Quispel, Michiel Schepers en Irma Braat aan het werk zien.

In diezelfde week ontstaat de expositie geleidelijk in het DUNAatelier. De schilderijen zijn nog nat als ze worden opgehangen en worden alleen op de begane grond geëxposeerd. Het souterrain blijft dit jaar gesloten. Er zal ook geen opening worden georganiseerd.

Kunstenaars van de Katwijkerkring
Kunstenaars van de Katwijkerkring, waaronder Theo de Feyter, Peter van Berkel, Anna Pavlova, Bert Welmers, Louis Visser, Peter Smit en Piet Groenendijk komen gedurende de zomer enkele dagen schilderen en voegen hun werk bij de expositie. Wie er komt en wanneer wordt bekendgemaakt op de website en Facebook.

Op de website www.schilderenaanzee.nl komt een digitale tentoonstelling zodat alle schilderijen ook thuis te zien zijn. Maar er gaat natuurlijk niets boven het zien van de schilderijen zelf.

Dagje uit
Maak er een dagje uit van en bezoek ook eventueel bijvoorbeeld het Katwijks Museum waar veel schilderijen uit de periode rond 1900 te zien zijn of ga naar het Spinozahuis in Rijnsburg dat niet ver van het museum daar gevestigd is. Ook het Smalspoormuseum en het Torenmuseum in het nabijgelegen Valkenburg zijn de moeite waard. En vanuit het DUNAatelier loopt u zo het duin over voor een heerlijke strandwandeling.

Voor het publiek dat in het DUNAatelier vanaf 4 juli de expositie komt bekijken worden natuurlijk voorzorgsmaatregelen genomen volgens de richtlijnen van het RIVM en de Museumvereniging.

Bij de ingang hangen 8 kwasten. Als ze op zijn even wachten tot er iemand weer een komt terughangen.

De expositie is te bezoeken van zaterdag 4 juli tot en met zondag 27 september, op vrijdag t/m zondag van 14 tot 17 uur, in het DUNAatelier op het Duinplein tegenover de vuurtoren. De toegang is gratis. Alle informatie staat op www.schilderenaanzee.nl