Logo allesoverkatwijk.nl
Het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg 6.
Het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg 6. (Foto: )

Genootschap Oud Rijnsburg zoekt vrijwilligers en bestuursleden

GOR n ‘Veel mensen zijn in geschiedenis geïnteresseerd, wat zouden wij graag van hun interesse gebruik maken en ze bij onze lokale geschiedenis betrekken. We hebben in de nationale historie een belangrijke rol gespeeld. Het zou fijn zijn als we die kennis nog meer kunnen delen en overdragen’, lichten Henk Westra, secretaris en Teuntje van Delft, voorzitter van het Genootschap Oud Rijnsburg toe.

‘We zijn heel blij met onze vaste kern van leden en belangstellenden die ons steunen, meeleven en onze vergaderingen bezoeken. Dat hopen we nog lang zo te houden, maar wij willen heel graag ons bestuur en vrijwilligersbestand op peil houden, zodat de rijke Rijnsburgse historie onder de aandacht blijft. Daar heb je ook jong bloed voor nodig. Enthousiaste mensen met nieuwe inzichten en ideeen, mensen die makkelijk kunnen omgaan met internet en social media en zorgen voor continuiteit.

Je biedt jezelf niet zo gauw aan, omdat het prettig is om voor een functie gevraagd te worden, maar als we mensen kenden, zouden we er meteen op afstappen. Dus heb je interesse, laat het weten. Natuurlijk zijn er leuke plannen, want we zitten niet stil. De avondwandelingen door het dorp starten weer, het Merovech Park opent in september en er is een speciale groep die oudere Rijnsburgers interviewt. Er zijn zoveel interessante onderwerpen en nog genoeg mogelijkheden tot ontwikkeling.'

Kom erbij
'Het Genootschap Oud Rijnsburg telt een enthousiaste club vrijwilligers, mannen en vrouwen die op allerlei manieren bezig zijn om onze Rijnsburgse geschiedenis voor het nageslacht te bewaren', verduidelijkt Henk Westra. 'Ze doen dat in het depot, waar veel historisch materiaal ligt opgeslagen of in het museum waar we al ruim 40 jaar lang het één en ander tentoonstellen. Vrijwilligers heb je nooit genoeg. We zijn dus op zoek naar mensen die een gedeelte van hun tijd willen besteden aan het GOR. We zoeken gastvrouwen - en heren, maar ook mensen met een technische achtergrond of die handig zijn met de computer. Het GOR wil door middel van social media vaker naar buiten treden. Tenslotte zijn we ook op zoek naar mensen die een plek willen innemen in het bestuur, want de club moet natuurlijk wel aangestuurd.' Vrijwilliger worden bij het GOR. Doen!
Stuur een e-mail naar secretaris Henk Westra: henkwestra@ziggo.nl

Museum weer open
Het is de bedoeling dat het museum in juli weer opengaat voor bezoekers op afspraak. Ook Open Monumenten Dag 12 september is het Genootschap Oud Rijnsburg weer actief. Sinds half maart was het museum vanwege de coronacrisis gesloten.

De Verhalenvangers-ochtenden, een samenwerking met de RSDA kwam stil te liggen, evenals de werkzaamheden in het depot. Echter tal van activiteiten gingen gewoon door. Het boekje over het schietincident in de Dubbelbuurt bleek een schot in de roos. De kerken in Rijnsburg kregen eind april van het GOR een flink aantal exemplaren van boekje RijmelaRijnsburg. Dit boekje werd enkele jaren geleden uitgebracht en bevat naast oude foto's, bijhorende rijmpjes en gedichtjes. Deze boekjes waren voor kerkleden die in een zorginstelling of verpleeghuis verblijven en neemt de lezers even mee naar die goede ouwe tijd. Via RTV Katwijk werd gedurende de maand mei een reeks documentaires getoond. In samenwerking met de RSDA, vertelden bekende dorpsgenoten hoe zij de Tweede Wereldoorlog hadden beleefd.

Foto expositie
Helaas kunnen we nog niet de expositie “75 jaar Leven in Vrijheid” laten zien. Deze expositie zou dit voorjaar op de bovenverdieping te zien zijn. De foto-expositie zou een beeld schetsen van hoe we die afgelopen 75 jaar hebben beleefd. In de expositie was ruimte gemaakt voor het veranderde onderwijs, bedrijfsleven, zorg en natuurlijk ook de talloze evenementen die de afgelopen 75 jaar in ons dorp plaatsvonden. Een fantastische expositie die u tegoed houdt tot 2021. Via De Rijnsburger, onze website en facebook pagina laten we u binnenkort weten hoe u zich kunt aanmelden. In het museum treft u naast de geschiedenis van Rijnsburg op de eerste verdieping ook de fraaie schilderijen van Annie Noort – Van Buuren.
Voor info: www.genootschapoudrijnsburg.nl en info@genootschapoudrijnsburg.nl

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!