Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: RD

Kosten jeugdzorg stijgen de pan uit

De kosten voor jeugdzorg blijven maar stijgen. Voor gemeenten in de regio Hollands Midden reden om niet akkoord te gaan met de regionale begroting Jeugdhulp 2020-2024. Katwijk zou door die stijging dit jaar 750.000 euro meer kwijt zijn.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het Rijk heeft de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp vijf jaar geleden overgedragen aan de gemeenten. Sindsdien koopt Katwijk de jeugdhulp in samen met de andere gemeenten in de regio Holland Rijnland.

In vier jaar tijd zijn de totale regionale kosten gestegen van ca. 71 miljoen naar ca. 84 miljoen. Ook andere regio’s kampen met stijgende uitgaven. Omdat het Rijk lang niet alles compenseert, drukken de kosten voor jeugdzorg zwaar op gemeentelijke begrotingen.

De Katwijkse gemeenteraad besprak vorige week donderdag mogelijke maatregelen om het tekort te beperken. Lastig, want de raadsfracties willen niet inboeten op kwaliteit. ‘Kwetsbare kinderen moeten snel de juiste hulp krijgen. Ze mogen niet tussen wal en schip vallen’, vindt Danny Dubbeldam van DURF.

Lees meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!